Masterclass | Transilvania Talent Lab | TIFF

Masterclass | Transilvania Talent Lab

01.06.2015 19:12

CLARE DOWNS

Joi, 4 iunie, 2015, ora 15:00, Mansarda Napoca 15 (intrare liberă)

Clare Downs a susținut numeroase workshop-uri și masterclass-uri legate de scenaristică. Lucrează pe post de consultant atât pentru organisme de finanțare de film precum și pentru cineaști din întreaga lume.

Și-a început cariera în Londra, pe post de co-director executiv al Asociației Producătorilor Independenți (1978 - 1981). A continuat apoi cu o funcție de director al First Film Europe din Cadrul Consiliului Europei (1988), după ce, în 1985,  a produs scurt metrajul The Dress, recompensat cu un premiu BAFTA, și filmul câștigător al unui premiu pentru cel mai bun scenariu la San Sebastian, High Season (1987).

Din 1989 este membru fondator al echipei de analiști pe scenarii al EAVE. EAVE oferă oportunități de training și dezvoltare pentru producători și echipele lor, dezvoltând o rețea dinamică către facilitarea co-producțiilor.

Clare Downs este, de asemenea, Head of Studies la AVEA, Programul de Training din Africa de Sud și IFA-SC - Programul de Training Sud Caucazian.  Este, de la lansarea lui, analist pe scenarii la International Jerusalem Film Lab.

În 2009 a scris scenariul filmului Taken in Twilight (Austria), o adaptare după o poveste reală, plasată în Burma. După ce în 2010 a scris scenariul filmului Underbelly (Norvegia), a continuat drept co-scenarist cu scenarii precum The Immortals (2004), Tenderboy Pie  (2010), Voliera Romance (2011) and 3,000 Nights (2012).

 

JON REISS

Joi, 4 iunie 2015, ora 17.30, Mansarda Napoca 15 (intrare liberă)

Catalogat de Daily Variety drept unul din cei “10 regizori de film pe digital care trebuie urmăriți”, Jon Reiss este unul dintre cei mai apreciați realizatori de film ai momentului, iar strategia de lansare a filmului său Bomb it a condus la publicarea volumului Think Outside the Box Office: The Ultimate Guide to Film Distribution in the Digital Era – primul ghid oferit realizatorilor de film în domeniile de distribuție și marketing. A susținut workshop-uri în întreaga lume dedicate regizorilor și modului prin care aceștia se pot conecta cu publicul prin distribuția filmelor în noua eră digitală. Ca strategist media, Reiss ajută realizatorii de film nu numai să își marketeze și să își distribuie propriile filme, ci și să conceapă și să implementeze campanii de crowdfunding. A colaborat cu Paramount Pictures, Screen Australia, Film Independent, Creative Scotland, The South Australian Film Corporation și numeroase școli și festivaluri de film și conduce laboratorul de distribuție și marketing de la IFP Filmmaker Labs. În paralel, Reiss predă un curs de regie în cadrul California Institute of the Arts.

 

EIRIK SVENSSON

Vineri, 5 iunie, ora 10:00, Mansarda Napoca 15 (intrare liberă)

După ce a studiat la Lillehammer University College (LUC), Eirik Svensson a absolvit regia de film la Norwegian Film School în 2010. In timpul studiilor de la LUC a făcut parte dintr-un program educational cu STADIA Polytechnic din Finlanda, unde l-a cunoscut pe Jyrki Väisänen, alături de care a scris și a co-regizat scurt metrajul Life Worth Living. One Night in Oslo reprezintă filmul său de debut în lung metraj. 

 

MIRCEA DANELIUC

Vineri, 5 iunie, ora 12:00, Mansarda Napoca 15 (intrare liberă)

Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Daneliuc a urmat inițial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1972. Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate și în calitate de scenarist, 11 apariții ca actor, opt piese de teatru scrise și patru regizate, romane și volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanți artiști români.

Renumit pentru filmele subversive lansate în timpul regimului comunist, pentru umorul negru și satira necruțătoare a unei societăți bolnave, ghidată de legi absurde, Daneliuc se inspiră permanent din actualitate, dând glas propriilor nemulțumiri și dezamăgiri.

În cadrul retrospectivei de la TIFF vor fi proiectate 12 filme cuprinzând toate etapele carierei sale: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Glissando (1984), Iacob (1988), A unsprezecea poruncă (1991), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995), Cele ce plutesc (2009) și scurtmetrajul său de absolvire, Dus-întors (1972).

Filmele sale au intrat în selecția unora dintre cele mai mari festivaluri, încă de la debut: Cursa a fost proiectat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d’Or, în 1995; Glissando a fost selecționat la Veneția; Vânătoarea de vulpiIacob și Patul conjugal au participat la Berlin, iar Probă de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles și Roma. Iacob a primit și două nominalizări la premiile Academiei Europene de Film, pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Dorel Vișan), în 1988. 

Daneliuc a colaborat constant cu actori ca Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Ștefan Iordache, Cecilia Bârbora, Valeria Seciu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Olga Tudorache, Clara Vodă.

 

TIMOTHY WHEELER

Vineri, 5 iunie, ora 17:00, Mansarda Napoca 15 (intrare liberă)

Timothy Wheeler a călătorit și a lucrat în mai mult de 60 de țări, pe fiecare continent. In calitate de director de imagine și realizator de film documentar a fost nominalizat la Premiile Emmy.  A absolvit un master la UC Berkeley Graduate School of Journalism și colaborează cu Discovery, Animal Planet, PBS, The New York Times Co. și truTV. Vocația și cariera lui în arta vizuală și storytelling  au fost inspirate la început de colaborările lui cu diferite ONG-uri și organizații de apărare a drepturilor omului, printre care Human Rights Watch și The Coalition Against the Use of Child Soldiers în Columbia. The Other Shore / Pe malul celălalt este un proiect cu totul special al regizorului, pentru că prezintă într-un mod extrem de intimist povestea vieții mătușii sale și bântuitoarea întoarcere la înot după 30 de ani.