Regulament înscriere filme

Festivalul International de Film Transilvania, ediția a-17-a | 25 mai – 3 iunie 2018, Cluj-Napoca

1. Generalități

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de către Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania şi este primul festival internaţional de film de lungmetraj din România.

TIFF are ca obiectiv principal promovarea artei cinematografice prin prezentarea câtorva dintre cele mai însemnate filme ale momentului: filme care să reflecte atât originalitatea şi libertatea de exprimare, cât şi forme mai puţin obişnuite de limbaj cinematografic, sau noile curente ale culturii tinere.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este un eveniment ce se desfaşoară anual, iar cea de-a 17-a ediţie va avea loc in oraşul Cluj-Napoca (Transilvania) în perioada 25 mai - 3 iunie 2017. Fiecare film va fi difuzat de cel puţin 2 ori, iar proiecţiile vor avea loc atât în cinematografe, cât şi în locaţii neconvenţionale.  

 

2. Secțiuni

Competiţia oficială

Secţiune competiţională ce aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a noului val din cinematografia internaţională. Această secţiune este deschisă debutanţilor sau regizorilor care se află la al doilea film de lungmetraj din carieră, iar filmele trebuie să fie prezentate în premieră națională. 

Zilele Filmului Romanesc

Secţiune competiţională pentru filmele de scurt şi lungmetraj românesc, realizate in perioada 2016-2017 şi retrospective de film românesc. Au prioritate în competiție filmele de lungmetraj și scurtmetraj prezentate în premieră națională. Filmele de lungmetraj și scurtmetraj realizate în coproducție minoritară cu România sunt proiectate în afara competiției.

Umbre / Shadows

Filme de lungmetra şi Secţiune competiţională pentru filme de scurtmetraj fantastice şi de groaza. Durata maximă pentru filmele de scurtmetraj din această secţiune este de 25 min.

What's Up, Doc?

Secţiune non-competiţională, ce prezintă o selecţie de documentare realizate în ultimul an. Durata minimă pentru filmele din această secţiune este de 60 min.

Alături de aceste secţiuni, cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania cuprinde evenimente speciale, conferinţe, workshop-uri, masterclass-uri, o secţiune competițională tematică (FIPRESCI), secțiuni necompetiționale (focusuri naționale, best of-uri, retrospective de autor etc), programe de educaţie media şi artă cinematografică pentru tineri şi adolescenţi, concerte, expoziţii foto, lansări de carte etc.

 

3. Juriul competiției oficiale

Un juriu internaţional format din cinci membri, personalităţi ale cinematografiei mondiale, va decerna urmatoarele premii:

 

4. Premii

Trofeul "Transilvania" - pentru cel mai bun film aflat în Competiţia oficială, în valoare de 15.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 50% regizorului şi 50% producătorului majoritar al filmului). Premiul nu poate fi acordat ex-aequo

Premiul pentru cea mai bună  regie, în valoare de 5.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului)

Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro (suma aferenta premiului se acorda actorului premiat) 

Juriul poate acorda până la două mențiuni speciale.

Alte premii oferite în festival sunt:  

Premiul FIPRESCI - oferit de către un juriu alcătuit din membri ai Federaţiei Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI ) unui film de lung- metraj dintr-o secțiune tematică stabilită anual de directorul artistic al festivalului.  

Premiul publicului - prin votul publicului, oferit unui film din competiția oficială

Premiul de excelenţă- oferit unei personalități din cinematografia autohtonă

Premiul pentru întreaga carieră - oferit unei personalităţi din cinematografia mondială

Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj prezentat în secţiunea "Umbre" (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului).

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 50% regizorului şi 50% producătorului majoritar al filmului).

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurt- metraj (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului).

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut (suma aferentă premiului se acordă câştigătorului).

 

5. Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise într-una din primele trei secţiuni, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1. Filmele trebuie să fi fost produse (data premierei) în ultimii 2 ani faţă de termenul limită de înscriere.

2. Filmele străine și românești înscrise în Competiția internațională trebuie să nu mai fi fost proiectate la niciun alt festival de film din România.

3. Filmele înscrise în secțiunea Zilele Filmului Românesc (lungmetraj) care nu au mai fost prezentate în România au prioritate în procesul de selecție.

4. Suportul cinematografic (de proiecţie) trebuie să fie pelicula de 35 mm, DCP sau fișier HD.

5. Filmele vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare în limba română și engleză (dacă filmele sunt vorbite în altă limbă decât în engleză). În cazul în care filmul va fi selecționat, distribuitorul/producătorul filmului trebuie să furnizeze festivalului lista de dialoguri în limba engleză, sau, în mod excepţional, în limba franceză într-un format comun care conține obligatoriu timecode-ul filmului ( .srt, .stl, .sub, .ssa etc). Nu se acceptă fișiere .pdf sau .xls

6. Nu există durată limită sau restricţii privind genul filmului, cu excepţia competiţiei de scurtmetraje a secţiunii Umbre/Shadows și a filmelor documentare din secțiunea What’s Up, Doc?

7. Festivalul NU plătește drepturi de proiecție pentru filmele înscrise în secțiuni competitive (Competiția oficială, competiția Zilele Filmului Românesc, competiția FIPRESCI, competiția de scurtmetraje a secțiunii Umbre/Shadows)

 

6. Procedura de înscriere

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere online pe platforma Eventival.eu. Regulamentul și formularul pot fi găsite aici: https://vp.eventival.eu/tiff/2018

Pentru înscrierea unui film, există următoarele opțiuni:

- dacă filmul există pe Vimeo sau pe alte platforme video, link-ul poate fi inserat în formular, cu un nume de utilizator și o parolă

- poate fi trimis pe DVD

Termen-limită:

1 februarie 2018: pentru filmele înscrise în competiţia oficială, secţiunea Umbre (scurt şi lungmetraj) și What's Up, Doc?

1 martie 2018: pentru filmele înscrise în competiţiile secţiunii Zilele Filmului Românesc (scurt şi lungmetraj)

Filmele înscrise dupa aceste date nu vor fi luate în considerare!

 

IMPORTANT: În procesul de selecție, pentru toate secțiunile, vor avea prioritate premierele naționale.

 

Reguli în vederea preselecţiei:

Distribuitorul/producătorul filmului selecționat îsi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

 

7. Participarea la festival

Organizatorii vor anunţa selecţia festivalului până la data de 25 aprilie 2018.

Costurile de transport pentru pelicula filmului (tur-retur) vor fi suportate de către distribuitorul/producătorul filmului.

Poliţa de asigurare a Festivalului acoperă incendierea, furtul, deteriorarea sau distrugerea peliculei pe perioada desfașurării evenimentului.

Programul oficial (ordinea, orele de proiecție ale filmelor selectate) al festivalului va fi stabilit de către organizatorii festivalului.

Festivalul este deschis marelui public. Un număr important de ziarişti acreditaţi din presa scrisă şi audio-video, precum şi distribuitori vor fi prezenţi la eveniment.

Regizorii ale căror filme vor fi selectate pentru Competiţia internaţională sunt invitaţi să participe pe toată durata Festivalului. TIFF acoperă cheltuielile legate de transport, cazare şi masă.

Câștigatorul Trofeului Transilvania va beneficia de o prezentare scutită de taxă de proiecție și la TIFF BUCUREȘTI, o selecție limitată a celor mai populare filme de la TIFF, care are loc imediat după ediția de la Cluj. 

Participarea la Festival implică respectarea necondiţionata a tuturor articolelor regulamentului.

 

8. Reguli pentru filmele selecţionate:

Suportul de proiecție și 10 postere ale filmului vor fi expediate la adresa Str. Popa Soare nr. 52, et.1, ap.4, sector 2, Bucureşti, România.

Data limită de primire a filmelor selecţionate este 4 mai 2018.

Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat trebuie să ajungă la sediul festivalului sau prin transfer la adresa [email protected] până la 4 mai 2018.

Kitul de presă și publicitate trebuie să conțină: caietul de presă, stills-uri din film, foto şi bio-filmografia regizorului, fotografii ale actorilor din rolurile principale, lista de dialoguri (în engleză sau, în mod excepțional, în franceză), trailerul filmului, caseta tehnică.

DVD-urile filmelor ce nu au fost selecţionate vor fi returnate doar dacă deţinătorul drepturilor filmului înscris plătește în avans taxele poştale pentru expediţie.