30 mai: Ziua Maghiară la TIFF 2018 | TIFF

30 mai: Ziua Maghiară la TIFF 2018

30.05.2018 17:40
Ziua Maghiară aduce la TIFF 2018 cea mai amplă selecție de filme noi din ultimii ani.

Pe 30 mai, cinefilii au ocazia să-i întâlnească pe câțiva dintre cei mai prolifici regizori ai momentului, sosiți la Cluj pentru a participa la proiecțiile celor mai recente filme pe care le semnează.

În premieră românească va rula noul film al regizoarei Éva Gárdos. Budapest Noir este ecranizarea best seller-ul lui Vilmos Kondor, o incursiune fascinantă în lumea întunecată a criminalității și a abuzului de putere de la începutul secolului XX.

Proaspăt lansat la Festivalul de la Berlin, Genesis este cel de-al doilea film al regizorului Árpád Bogdán și urmărește poveștile a trei personaje, ale căror vieți iau o turnură bizară după ce un grup de neonaziști atacă un sat de romi din Ungaria.

Tot de la Berlinală vine și 1945, noul film al unui obișnuit al TIFF-ului, regizorul Ferenc Török, în care doi străini misterioși descind într-un cătun maghiar, reaprinzând un conflict mocnit.

Singurul debut din programul Zilei Maghiare este Manhood, regizat de Peter Politzer, și surprinde câteva momente-cheie din viața a trei bărbați din trei generații diferite.

Fost membru al juriului internațional la TIFF, regizorul și scenaristul János Szász trimite la TIFF The Butcher, the Whore and the One-eyed Man, povestea criminală a unui sălbatic triunghi amoros.

Hungarian National Film Fund și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti sunt, alături de Asociația Filmtett, partenerii Festivalului Internațional de Film Transilvania în organizarea acestei secțiuni.