Actrița Oana Pellea deschide cea de-a treia ediție a TIFF Mureș | TIFF

Actrița Oana Pellea deschide cea de-a treia ediție a TIFF Mureș

30.09.2015 15:22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai mai important eveniment de gen din România, revine la Târgu Mureș între 9 – 11 octombrie, pregătind trei zile pline de invitați speciali, filme în premieră, concerte și evenimente. Invitatul special al primei seri de festival este actrița Oana Pellea.

Cu un program ce combină filmele românești cu cele maghiare recente, premiate la festivaluri, dar și cu producții europene și sud americane, TIFF Mureș își propune, la cea de-a treia ediție, să surprindă publicul local cu tematici foarte variate, abordate de regizori din generații diferite. Scurtmetrajele din competiția oficială TIFF 2015 se regăsesc și ele în programul festivalului, la fel și filmele dedicate copiilor și adolescenților.

TIFF Mureș va debuta cu o seară specială, dedicată actriței Oana Pellea. Spectatorii vor avea șansa să o vadă în dublă ipostază pe una dintre cele mai talentate actrițe din România ultimelor decenii. Oana Pellea va fi prezentă atât pe scenă, în spectacolul „Vocea umană”, cât și pe marele ecran, în filmul Stare de fapt, în regia lui Stere Gulea.

„Vocea umană” de Jean Cocteau este o partitură foarte dificilă, „aproape imposibilă”, cum recunoaștea însăși actrița în momentul în care a acceptat colaborarea cu regizoarea Sanda Manu. Spectacolul pentru care Oana Pellea a fost nominalizată la Premiile UNITER din 2012 va fi prezentat, în 9 octombrie la Teatrul Ariel, de la ora 19:00.

O oră și jumătate mai târziu, o vom regăsi pe Oana Pellea pe marele ecran, alături de Mircea Rusu și Dan Condurache, în Stare de fapt, propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 1997. Filmul, proiectat la Teatrul Național Târgu Mureș, spune povestea unei asistente, interpretate de Oana Pellea, căreia i se înscenează un furt pentru a fi convinsă să uite abuzurile făcute de un ofițer de Securitate în timpul Revoluției din 1989, premiat între timp cu un certificat de revoluționar. La finalul filmului, Oana Pellea va rămâne în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul.

„Anul acesta, am inclus în program mai multe filme documentare, păstrând însă stilul eclectic al întregii selecții. Avem documentare care vorbesc despre povestea evreilor din România emigrați în perioada comunistă dar și unele cu teme din zona muzicală. Aproape toate filmele românești pe care le prezentăm vor avea cel puțin un invitat din echipa de filmare care să poată discuta cu publicul și să îi ofere o altfel de perspectivă asupra peliculei”, spune Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Locațiile tradiționale ale festivalului, Teatrul Național, Teatrul Ariel, Cinema Arta și Palatul Culturii, se regăsesc și în programul acestui an. Din dorința de a încuraja publicul tânăr, organizatorii au inclus și Casa de Cultură ca spațiu pentru proiecții și evenimente, TIFF Mureș fiind astfel mult mai aproape de viața studențească a orașului. Partenerii de la J’ai Bistrot vor găzdui, în fiecare seara, începând cu ora 20:00, proiecțiile de scurtmetraje. 

Programul detailat pentru fiecare zi din festival va fi anunțat în curând.

***

TIFF Mureș (9-11 octombrie) este organizat de Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.

Cu sprijinul: Consiliului Judeţean Mureș, Primăriei şi Consiliului Local Tg. Mureș, Teatrului Național Târgu Mureș

Mașina oficială: Mercedes-Benz, prin ALIAT Auto Excelență

Parteneri: PEPSI, Hotel Privo, PMA, Rotaract Târgu Mureș, Mureș Mall, Teatrul Ariel

Parteneri media: TVR Târgu Mureș, Cuvântul Liber, Erdely FM, Zi de Zi

www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 |

Instagram.com/tiffromania | Youtube.com Blog TIFF