„Camera obscura” și „România, marea curățenie” în seara de #Documentar la Cinemateca TIFF | TIFF

„Camera obscura” și „România, marea curățenie” în seara de #Documentar la Cinemateca TIFF

08.03.2017 14:55

#DOCUMENTAR

Joi, 9 martie

20.00 | Camera obscura

România, 2016 | 83’

În prezența regizorului Gheorghe Preda

În perioada comunismului, cinecluburile erau foarte active în România. Găzduite de mari întreprinderi, universități sau așezăminte culturale, ele instruiau și finanțau neprofesioniști care voiau să se exprime prin film. În condiții tehnice precare, de neimaginat azi, ei au realizat filme pe 8 sau 16 mm, unele adevărate capodopere de subversivitate în condițiile unei cenzuri foarte dure existente în acea perioadă.

„Să faci un film despre cinecluburile existente acum 40, 50 de ani în România e o aventură. […] Filmele au fost aruncate sau sechestrate de întreprinderile care patronau majoritatea cinecluburilor. […] Dar sub patina asta a timpului am descoperit adevărate nestemate cinematografice. Povești clare, provocatoare, jucăușe, făcute cu o libertate interioară de invidiat. Într-o perioadă în care libertatea era doar un concept pur teoretic”, spune regizorul Gheorghe Preda.

22.00 | România, marea curățenie

Franța, România, 2016 | 52’

r. Ruxandra Annonier

Imagine: Vlad Petri

O țară-problemă a Uniunii Europene, România a devenit teatrul unora dintre cele mai îndârjite lupte împotriva corupției. La un sfert de secol după căderea comunismului, această luptă cutremură din temelii întreaga societate. Românii, în special cei din noua generație, nu duc lipsă nici de idei, nici de umor pentru a face posibilă această transformare radicală a țării lor.

Reluare program: duminică 12.03, 17.00 și 18.30