Cinemateca TIFF în februarie: Maraton „Trainspotting”, Miyazaki, film noir și belgieni | TIFF

Cinemateca TIFF în februarie: Maraton „Trainspotting”, Miyazaki, film noir și belgieni

20.01.2017 17:48

Program Cinemateca TIFF - februarie 2017

Cinema Victoria 

 

Joi, 2 februarie, 20.00

My Neighbor Totoro (1988)

Regia: Hayao Miyazaki

Animație, aventură | Japonia, 1988 | 88’

Fiți gata să porniți într-o lume colorată, unde numai cei cu suflete de copil îl vor putea întâlni pe Spiritul Pădurii, Totoro! Două surori, Satsuki și Mei, se mută într-o casă nouă. Spre încântarea lor, descoperă că în pădurea din apropiere locuiește un spirit misterios, care le face cunoștință cu personaje extraordinare – inclusiv o pisică-autobuz! Sunteți pregătiți?

Iată un film pentru copii făcut pentru lumea în care ar trebui să trăim, nu pentru cea pe care o ocupăm acum. O lume în care, dacă întâlnești o creatură uriașă și ciudată în pădure, te ghemuiești pe burta ei și tragi un pui de somn. De câte ori îl văd, zâmbesc, zâmbesc, zâmbesc” – Roger Ebert

My Neighbor Totoro este considerată dintre cele mai bune animații din istoria cinematografiei. Impactul cultural a fost imens, în special în Japonia, unde Totoro a devenit un personaj iubit de copii și de adulți deopotrivă. Totoro a avut ulterior apariții episodice în alte animații, a fost transformat în mascotă și jucărie și a dat numele unui asteroid.

Joi, 9 februarie

Crazy Belgians! 

Două comedii trăsnite despre excese. Toate din Belgia.

20.00 - Belgica

Regia: Felix van Groeningen

Comedie | Belgia, Franța, Olanda | 2016 | 127’

Doi fraţi, Frank şi Jo, au pierdut legătura... până când Frank începe să lucreze în cafeneaua lui Jo. O mişcare inspirată, căci Belgica devine repede o oprire obligatorie în viaţa de noapte a oraşului. Succesul pare să nu aibă limite, cel puţin o perioadă, căci viaţa de noapte ajunge să provoace dependenţă...

Un film despre o viață dominată de excese – alcool, sex și droguri - de la regizorul lui The Broken Circle Breakdown. Scenariul pornește de la povestea reală a doi frați, proprietari ai faimosului bar Charlatan din orașul Ghent. Coloana sonoră excelentă îi aparține trupei Soulwax, care a compus melodii pentru mai multe formații fictive din film. Premiul pentru regie la Sundance 2016.

Dacă știi ce înseamnă să exagerezi și te-ai trezit cu senzația de WTF în mai multe dimineți decât vrei să-ți amintești, vei aprecia cât de bine portretizează Belgica hedonismul dus la extrem” - The Guardian

22.30 - Mor să-ți spun! / Je me tue à le dire

Regia: Xavier Seron

Comedie neagră | Franța, Belgia | 2016 | 90’

Michel Peneud va muri. La fel ca mama lui, doar că mamei lui i-a spus că va muri chiar doctorul ei. Prin urmare, ea a decis să trăiască şi să-l iubească pe Michel. Doar că Michel crede că dragostea ei e enervantă. Într-o asemenea măsură că dezvoltă şi el simptome similare cu ale mamei lui. Ce-ar fi dacă şi Michel ar avea cancer la sân?

Un debut puternic, o tragicomedie absurdă, în alb-negru, distinsă cu Premiul Juriului tinerilor francofoni la TIFF 2016.

Reluare Mor să-ți spun!: duminică, 12 februarie, 17.30

Joi, 16 februarie, 20.00

Ascensor pentru eșafod / Ascenseur pour l’échafaud

Regia: Luis Malle

Dramă, thriller | Franța, 1958 | 88’

Cu: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Lino Ventura

Un bărbat își asasinează șeful cu ajutorul soției acestuia, care îi este amantă. În dorința de a scăpa de un indiciu compromițător, acesta rămâne blocat în liftul care ducea la locul crimei.

Debutul lui Louis Malle (la doar 24 de ani) este una dintre bijuteriile Noului Val francez. Un film noir modern, cu o coloană sonoră remarcabilă, semnată de Miles Davis. Pe fundal, fascinantul Paris, filmat în special noaptea.

Joi, 23 februarie, 20.00

Maraton Trainspotting

Trainspotting (1996)

Regia: Danny Boyle

Cu: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald

O adaptare a romanului cu același titlu scris de Irvine Welsh. Mark Renton și prietenii lui, Spud, Sick Boy, Tommy și Begbie, trăiesc într-un cartier din Edinburgh și sunt dependenți de heroină. Revolta lor împotriva valorilor de bază ale societății este auto-distructivă. Dar ei se bucură de ea, fără a realiza că sfârșitul este inevitabil.

*10 minute pauză între filme

T2: Trainspotting (2017)

Unul dintre cele mai așteptate sequel-uri din ultimii ani, T2: Trainspotting reunește o parte din distribuția originală, sub regia aceluiași cineast, Danny Boyle, și după un scenariu scris tot de John Hodge.

20 de ani mai târziu, Mark Renton (Ewan McGregor) se întoarce în Scoția să-și revadă prietenii, pe Daniel „Spud” Murphy (Ewen Bremner) și Simon „Sick Boy” Williamson (Jonny Lee Miller). Încearcă însă din răsputeri să-l evite pe psihoticul Francis „Franco” Begbie (Robert Carlyle), care tocmai a ieșit din închisoare.

T2: Trainspotting este tot ce speram, la modul rezonabil, că va fi: înfricoșător, amuzant, de o tristețe disperată și cu multe înflorituri vizuale îndrăznețe”, Peter Bradshaw, The Guardian.

***

Biletele pot fi cumpărate în avans de la casieria Cinema Victoria.

Rezervări: www.cinemavictoria.ro/rezervari