Compozitorul Adrian Enescu, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, a murit | TIFF

Compozitorul Adrian Enescu, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, a murit

19.08.2016 16:32

Unul dintre cei mai talentați și prolifici compozitori români, Adrian Enescu, a încetat din viață pe 19 august, la vârsta de 68 de ani. Artistul a fost distins cu Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2013).

Adrian Enescu și-a pus amprenta pe coloanele sonore a circa 65 de filme din cinema-ul românesc şi european, unele dintre ele premiate la festivaluri internaţionale, altele succese de casă în ţară. 

A colaborat cu Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi mulți alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la Festivalul de la Veneţia, 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală. Una dintre compoziţiile sale a fost inclusă în colecţia Buddha Bar.

A fost unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii '70. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a fost audient al Facultății de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Primul său LP, „Basorelief” (1977), pe versuri de Ioan Alexandru, croit pe structura muzicală a unei misse, a fost prima încercare de pop simfonic din muzica românească. Au urmat „Cele 12 lumi ale visului” (1978), comparat cu albume similare de Vangelis și Isao Tomita, „Funky Synthesizer I” (1982), o combinație de muzică electronică și instrumentiști în direcția rock-ului și jazz-ului progressive, și „Funky Synthesizer II” (1984), cu influențe dance.

„Bună seara, iubito!”, albumul de debut al Loredanei Groza, compus și produs în întregime de Adrian Enescu şi lansat în 1988, a devenit cel mai popular material discografic din istoria României, cu peste un milion de copii vândute.

A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, și în țară pentru spectacole de operă și teatru montate, printre alții, de Alexandru Darie (Orfeu și Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) și Alexander Hausvater. În ultimii ani, a compus muzică electro-acustică, muzică simfonică și jazz – big band.