De trei ori Mircea Daneliuc | TIFF

De trei ori Mircea Daneliuc

11.10.2015 14:38
Regizor, actor, dar și scriitor și om de teatru, Mircea Daneliuc a fost în prim plan în cea de-a doua zi a TIFF Mureș

Două dintre cele trei lungmetraje propuse de TIFF Mureș în cadrul perspectivei dedicate lui Mircea Daneliuc au rulat sâmbătă, 10 octombrie, alături de scurtmetrajul său de absolvire, „Dusîntors”.

Regizorul, alături de directorul de imagine Florin Mihăilescu, au prezentat filmul „Iacob” (1988) spectatorilor prezenţi la Cinema Arta. Două ore mai tȃrziu, Daneliuc urca pe scena Palatului Culturii pentru a se întȃlni cu publicul aflat la vizionarea filmului „Probă de microfon” (1980), unul dintre reperele filmografiei romȃnești.

Detaliile oferite de Mircea Daneliuc și Florin Mihăilescu cu referire la filmul „Iacob” au expus procesul laborios din spatele producţiei de anvergură, precum și detalii inedite, cum au fost cele referitoare la „secvenţa 48”, filmată timp de o lună, iarna, într-un loc izolat. „Un film poate fi costisitor prin energie […] nu neapărat printr-un număr”, a mărturisit Florin Mihăilescu.

Impresionaţi de jocul actoricesc din „Probă de microfon”, „o naturaleţe care nu e neglijată” după spusele lui Mircea Daneliuc, mai multe întrebări din sală au vizat această zonă, a dialogului din film. Acesta s-a bazat într-o bună măsură pe improvizaţie: actorii au inventat replici, pornind de la scenariul scris. Altfel, „învăţat pe de rost, [textul] nu mai avea savoarea aceea…a imediatului, a cuvȃntului inventat în momentul în care vorbești”, a explicat Mircea Daneliuc.

„Personajele din film au replică extraordinară”, a fost remarca lui Tudor Giurgiu, președintele TIFF, fan declarat al fimului. „La vremea respectivă, rar vedeai actori care să vorbească normal”, a afirmat acesta.

Filmul „Probă de microfon” ocupă un loc important în istoria filmului romȃnesc pentru că a înfruntat cenzura și a rulat timp de un an înainte ca autorităţile să intervină și să-l scoată de pe piaţă. Aprobarea sa a fost o surpriză, după cum a mărturisit și regizorul: „N-am înţeles cum n-au înţeles ce e în filmul ăla”, a spus Mircea Daneliuc.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF, a încheiat seara transmiţȃnd spectatorilor intenţia sa de a lansa anul viitor un DVD box de colecţie cu filmele semnate de Daneliuc, la fel cum la ediţia TIFF 2013 a fost distribuită o colecție specială a filmelor apreciatului regizor romȃn Lucian Pintilie.