Expoziții la TIFF 2015 | TIFF

Expoziții la TIFF 2015

25.05.2015 18:11

Stop cadru - Silviu Gheţie - Expoziţie de fotografii realizate pe platourile de filmare

29.05 – 7.06.2015
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piaţa Unirii 30)
Vernisaj: 4 iunie, ora 17:30, în prezenţa artistului 
 
„Dacă pui în mişcare cadrele trase de el, Silviu Gheţie îţi pare unul dintre cei mai buni regizori români contemporani. Ca să nu mai zic că îşi scrie scenariul, manevrează camera, montează, etalonează, produce etc. de unul singur. Fotografiile lui au poveste, personaje şi relaţii tuşante, pentru că el are forţa de a-şi însuşi realitatea prin viewfinder, de a o prinde şi transfigura din unghiuri irepetabile, redând-o cu un teribil simţ al absurdului cotidian. Chiar şi în cazul expoziţiei de faţă, când instantaneele sale au fost făcute pe platouri de filmare, Silviu a fotografiat în stilul lui, realitatea lui. Acum, ca şi întotdeauna, pe filmul lui Gheţie se derulează – emoţionant, onest, aparent simplu, dar totdeauna spectaculos – însăşi viaţa, în cele mai subtile aspecte ale ei. ” 
- Florin Lăzărescu
 
Expoziţia conţine fotografii făcute pe platourile de filmare între anii 2004-2014, la următoarele filme: Legături bolnăvicioase (regia: Tudor Giurgiu); Boogie (regia: Radu Munteanu); Eu când vreau să fluier, fluier (regia: Florin Şerban); Loverboy (regia: Cătălin Mitulescu); Toată lumea din familia noastră (regia: Radu Jude); Box (regia: Florin Şerban); Aferim! (regia: Radu Jude).
 
 
Memoria suferinței - Expoziţie prezentată în cadrul secţiunii „După 25 de ani”, eveniment realizat de TIFF în parteneriat cu IICCMER 
 
29.05 – 7.06.2015
Cercul Militar Cluj-Napoca (Piaţa Avram Iancu 1-3)
Tur de expoziţie: 5 iunie, ora 13:00
 
De ce ne mai priveşte trecutul? Ce putem învăţa din cele trăite de înaintaşii noştri? Care sunt beneficiile suferinţei în viaţa noastră şi cum 
poate fi sintetizată experienţa închisorilor comuniste într-un îndreptar de numai trei cuvinte? Expoziţia „Memoria suferinţei”, realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Fundaţia Hanns Seidel, propune un concept modern, bazat pe perspective, dar mizează şi pe curiozitatea publicului modern de a interacţiona cu ea. Cele 27 de panouri reprezintă chipurile a 27 de foşti deţinuţi politici din România comunistă atunci când sunt privite din apropiere, însă concomitent alcătuiesc şi trei cuvinte care se împletesc într-un mesaj universal valabil pentru orice privitor. Informaţiile minimale din cadrul expoziţiei sunt completate în mediul online pentru cei care doresc să afle mai multe despre figurile expuse.
 
 
În holul cinematografului Victoria, în cadrul Retrospectivei Mircea Daneliuc, vor fi expuse afișe ale filmelor sale, fotografiii de la filmări și documente inedite. 
 
 
Oamenii de lângă noi - Best of Mediafax Foto 2014
 
29.05 – 7.06.2015
TIFF Lounge
 
Mediafax Foto, liderul pieţei româneşti de fotografie de presă, organizează, pentru a doua oară, expoziţia „Best of”, în marja TIFF, pasionaţii de fotografie fiind aşteptaţi pentru a admira cele mai reuşite fotografii ale anului trecut. Tema expoziţiei fiind de această dată socială: „Oamenii de lângă noi”.
 
Expoziţia este concepută ca o selecţie de 30 de fotografii în format 80X60, fiind alese cele mai reprezentative şi spectaculoase imagini realizate de fotoreporterii şi colaboratorii Mediafax Foto în care au fost surprinse trăiri si sentimente ale oamenilor, de la copii până la bătrâni.
 
Dacă expoziţia de anul trecut a încântat participanţii la TIFF cu imagini surprinzând povestea lui 2013 şi a acoperit domenii variate, acum conceptul a fost schimbat şi selecţia a avut ca principal criteriul cel social, încercând să redăm viaţa oamenilor în cele mai diverse ipostaze. Fotografiile au fost realizate atât în timpul unor evenimente ale anului trecut (proteste de stradă, competiţii sportive, etc.), cât şi în momente diferite, fără legătură directă cu vreo manifestare. 
 
„Această expoziţie este dedicată omului mai puţin cunoscut de lângă noi, pe care poate nu îl observăm, dar pe care fotoreporterii Mediafax Foto îl surprind în momente inedite ale vieţii. Nu este o expoziţie de fotografie de news, ci una cu puternică amprentă socială, multe dintre imagini fiind opera personală a fotografilor noştri, nu neapărat ca o cerinţă specifică jobului. Cu toate că trăim într-o perioadă de explozie a fenomenului fotografic, în care tehnologia reuşeşte să transforme pe aproape oricine într-un fotograf, Mediafax Foto doreşte să arate că fotografia de presă realizată profesionist rămâne întotdeauna de actualitate, căutată şi apreciată”, a declarat Marius Smădu, coordonatorul Departamentului Mediafax Foto.
 
 
Lefthand Shadow - Gyula Havancsák
 
29.05 – 7.06.2015
Club Cypher (Horea 4)
Vernisaj: 5 iunie, ora 19:00, în prezenţa artistului 
 
Lucrările prezentate în cadrul expoziţiei LEFTHAND SHADOW reprezintă doar o mică parte a operei mele, în contextul în care lucrez în domeniul artei grafice, realizând coperţi de CD şi carte, din 2011. 
 
Trei dintre lucrările din expoziţie sunt coperţi de carte, toate celelalte fiind coperţi de CD sau viniluri, majoritatea pentru trupe de metal, deci ele sunt exemple de artă grafică aplicată.
 
Tehnicile utilizate sunt şi ele variate. Unele imagini au început în creion şi au fost colorate digital în final. Pentru alte lucrări am folosit fotografii ca puncte de plecare, peste care am continuat să adaug elemente şi culori.
 
Cât despre teme, cele mai multe lucrări sunt ilustraţii de un fel sau altul, menite a reprezenta vizual o trupă sau muzica ei. 
  
Procesul de creaţie al acestor lucrări a fost condiţionat de mai multe criterii, imaginile urmând să apară pe diferite platforme: de la imagini de proporţii mici pentru reclame sau tricouri, la imagini ample constituind fundalul pentru concertele live ale unei trupe.
 
Am încercat să includ în această expoziţie lucrări cu teme diferite, aşa că poţi găsi aici: gore*/sânge şi violenţă (Destruction), fantasy*/reverii (Sirenia), mitologie (TYR) sau sci-fi (LEM), iar coperta pentru E.A. Poe este în esenţă o natură moartă.