Focus Argentina - peste 6.000 de spectatori la TIFF | TIFF

Focus Argentina - peste 6.000 de spectatori la TIFF

07.07.2015 17:12
Peste 6.000 de spectatori s-au bucurat de filmele argentiniene la TIFF.

Ediția cu numărul 14 a Festivalului Internațional de Film Transilvania a adus la Cluj-Napoca, pe lângă secțiunile competiționale și cele tematice tradiționale, un focus dedicat celei mai active industrii cinematografice sud-americane: Argentina. 17 producții și co-producții argentiniene, dintre care 16 lungmetraje, au făcut parte din selecția TIFF, fiind proiectate în șase secțiuni, inclusiv în cadrul deschiderii oficiale a festivalului. 11 dintre ele au fost prezentate în cadrul secțiunii dedicate, Focus Argentina. Cineaștii argentinieni s-au numărat printre invitații festivalului și s-au întâlnit cu publicul la Q&A-urile de după proiecții.

Povești trăsnite / Relatos salvajes / Wild Tales, comedia neagră despre răzbunare, în regia lui Damián Szifrón, nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și lider de box office în Argentina pe 2014, a deschis festivalul vineri, pe 29 mai, în Piața Unirii, și a stabilit un nou record, cu cei peste 2.500 de spectatori - cea mai mare prezență de până acum la o gală de deschidere a TIFF-ului. Mult-așteptatul film este distribuit în cinematografele din România începând din 12 iunie, de către Transilvania Film. La gală a fost prezent Excelența Sa, Claudio Pérez Paladino, ambasadorul Argentinei în România, care a inaugurat focusul. Pentru a puncta acest moment, în Piața Unirii au răsunat ritmuri de tango, Compania de Tango Cluj prezentând un flash mob cu dansatori amatori. Seara a continuat în spirit argentinian, actorul Walter Donado, din filmul serii, urcând pe scenă după proiecție, pentru a vorbi cu publicul. În plus, recepția de deschidere de la Casa TIFF, a fost și ea dedicată focusului Argentina.

Peste 6.000 de spectatori s-au bucurat de filmele argentiniene la TIFF. Selecția a fost realizată de Violeta Bava, director artistic al Buenos Aires International Film Festival (BAFICI) și membră a juriului competiției TIFF 2015, și Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF. La inițiativa lui Mihai Chirilov, cele două festivaluri au încheiat un parteneriat, filmul câștigător al fiecărei  competiții naționale urmând a fi proiectat în festivalul-partener. Violeta Bava a vorbit la Cluj despre evoluția cinematografiei argentiniene: „Cu adevărat remarcabil este faptul că, încă de la primii ani de la reinventare, cinema-ul argentinian a rămas o prezenţă constantă în festivalurile internaționale, dar şi în cinematografele dedicate publicului larg sau în cele de artă. Regizorii cei mai emblematici ai Noului Cinema Argentinian continuă să creeze filme care sunt atractive și extrem de aşteptate. În timp, ele şi-au creat propriul public, unul care depășește graniţele ţării de baştină.”

Alături de Violeta Bava, juriul competiției TIFF 2015, format din Dennis Lim (selecționer Film Society of Lincoln Center), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriță) și Juliette Lepoutre (producător), a decernat Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, filmului argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman. Juriul a premiat drama cuplului aflat într-un moment de criză „pentru vitalitate, ambiție și pentru conștientizarea riscurilor unui subiect complex”.

Juan Schnitman a fost prezent la Cluj la proiecția filmului său și a transmis un mesaj video de mulțumire la gala de premiere. În timpul festivalului, a declarat pentru ziarul AperiTIFF:  „Orașul e grozav, vremea e minunată. O să merg să văd multe filme”. „În Argentina, facem vreo 200 de filme pe an, o cantitate uriașă, motiv și pentru care avem filme în fiecare festival internațional. E o chestie de statistică. Nu putem să facem 200 de filme proaste, așa că unele dintre ele sunt foarte bune. Avem însă o problemă în a le arăta, pentru că filmele americane au prioritate în faţa celor locale în cinematografe”. Au mai fost prezenți la TIFF, printre alții, regizorul Sebastián Schindel, pentru filmul Patronul, anatomia unei crime / El patron, radiografia de un crimen.

Lista filmelor:

Focus Argentina

  1. Aer liber / Aire libre, r. Anahí Berneri (Argentina-Uruguay)
  2. Doua împușcături / Dos disparos / Two Shots Fired, r. Martín Rejtman (Argentina-Chile- Germania-Olanda)
  3. El Cinco  / El cinco de talleres, r. Adrián Biniez (Uruguay-Argentina-Germania-Franta-Olanda)
  4. Fluturele / Mariposa / Butterfly, r. Marco Berger (Argentina)
  5. Istoria fricii / Historia del miedo / History Of Fear, r. Benjamín Naishtat (Argentina-Franţa-Germania, Uruguay-Qatar)
  6. Jauja, r. Lisandro Alonso (Argentina-SUA-Olanda-Franţa-Mexic)
  7. Nevroza pisicii / The Mad Half Hour, r. Leonardo Brzezicki (Argentina-Danemarca)
  8. Noaptea / Noche / Night, r. Leonardo Brzezicki (Argentina-Italia)
  9. Patronul, anatomia unei crime / El patron, radiografia de un crimen / The Boss, Anatomy of a Crime, r. Sebastián Schindel (Argentina-Venezuela)
  10. Prințesa Franței / La princesa de Francia / The Princess Of France, r. Matías Piñeiro (Argentina)
  11. Refugiații / Refugiații, r. Diego Lerman (Argentina-Columbia-Franta-Polonia-Germania)

Alte secțiuni:

Piața Unirii - Povești trăsnite / Relatos salvajes / Wild Tales, r. Damian Szifron (Argentina-Spania)

Competiție - Incendiul / El incendio / The Fire, r. Juan Schnitman (Argentina)

Cuvintele sunt de prisos - Doamna și câinii / Dog Lady / La Mujer de los perros, r. Laura Citarella și Verónica Llinás (Argentina); Parabellum, r. Lukas Valenta Rinner (Argentina-Austria-Uruguay)

Supernova - Dolari de nisip / Sand Dollars / Dólares de arena, r. Israel Cárdenas și Laura Amelia Guzmán (Republica Dominicană-Mexic-Argentina)

Suspecți de serviciu - Betibú, r. Miguel Cohan (Argentina-Spania)

***

Parteneri: Tenaris Silcotub, Fundación Proa, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales, Ambasada Argentinei în România