InterogaTIFF - Transilvania Talent Lab. Cucerește lumea! | TIFF

InterogaTIFF - Transilvania Talent Lab. Cucerește lumea!

03.06.2015 12:35
Martina Blais și Sirkka Möller sunt cei doi traineri de la a patra ediție a Transilvania Talent Lab (TTL), programul TIFF în care tineri regizori, scenariști și producători de film sunt sprijiniți să-și dezvolte propriile proiecte.
 
Ce impresie v-a lăsat ediția acesta din TTL și proiectele celor 8 participanți?    
 
Martina Blais: Este prima ediție la care colaborez și pot spune că e o selecție foarte bună de tineri cineaști români și moldoveni. E foarte interesant să lucrezi cu ei, să vezi unde se află proiectele lor, și e foarte interesant să vezi ce idei au, ce le place și ce nu. 
 
Sirkka Möller: Avem un grup foarte interesant și toți sunt foarte implicați și dornici să lucreze împreună. Cele mai multe proiecte sunt în fază incipientă, ceea ce e bine pentru că există foarte mult potențial și e foarte frumos să lucrăm cu grupul pornind de la propunerile lor pentru că toată lumea contribuie, deci e o atmosferă foarte colegială.  
 
Care e rolul unui astfel de program pentru tinerii cineaști? 
 
M.B.: E un program bun. Și spun asta venind de la Berlinală, unde există tot felul de programe în festival. TIFF a introdus proiecte diferite pentru publicuri diferite și pentru segmente distincte din industria filmului. Cred că e un lucru bun, pentru că devine un festival internațional de renume și a reușit să atragă mereu invitați internaționali importanți în Cluj, așa că de ce să nu beneficieze acești tineri de faptul că au posibilitatea să întâlnească atât de mulți oameni. 
 
S.M.: Cred că e foarte util pentru tinerii cineaști și producători pentru că în școlile de film poți învăța multe lucruri, dar nu întotdeauna te pregătesc și pentru a intra în industria filmului. Cel mai bun lucru la TTL e că poți vorbi cu oameni care vin dinafara României, iar pentru unii e prima dată când fac asta. Cred că le e de folos să își poată vedea proiectele într-un context mai larg. 
 
Pentru că lucrați în industria cinematografică, trebuie să vă întreb cât e de dificil pentru un tânăr cineast să-și vândă proiectele pe piața internațională.
 
M.B.: Este greu pentru că, vezi, și în Germania există tineri cineaști și, dacă întrebi finanțatorii de acolo dacă vor să sprijine un tânăr neamț sau un străin să-și facă primul scurtmetraj, bineînțeles că vor dori să sprijine industria locală. Deci, dacă vii din străinătate, trebuie să înțelegi că trebuie să fi făcut în primul rând ceva în țara ta. Tinerii pe care i-am întâlnit la TTL sunt pe punctul de-ași face primele lungmetraje și e interesant să-i vezi în ce direcție merg. 
 
S.M.: Oriunde e greu să debutezi în film, pentru că e o competiție puternică și cred că TTL te poate ajuta să-ți construiești acea rețea în țara ta. Pentru că, numai dacă ai legături puternice în țara ta, poți apoi să ieși și să cucerești lumea. 
 
Ce așteptați de la această ediție TIFF?
 
M.B.: Sunt o mare fană a festivalului, și întotdeauna i-am sfătuit pe prietenii mei să vină în Cluj pentru atmosfera grozavă. Abia aștept să văd Comoara lui Corneliu Porumboiu, în aer liber. 
 
S.M.: Iubesc spiritul din jurul TIFF-ului și e cu siguranță festivalul meu favorit din timpul verii. Toată ospitalitatea… totul e grozav. Tot timpul sunt bine primită și, chiar dacă merg la filme sau la petreceri, tot ce oferă festivalul e foarte fain și mă simt bine aici. Iar anul acesta sper că voi mânca și varza á la Cluj.
 
A consemnat Daniel Iftene
 
Articol publicat în ziarul AperiTIFF.