Oana Pellea: centrul emoţiilor din prima zi a TIFF Mureș | TIFF

Oana Pellea: centrul emoţiilor din prima zi a TIFF Mureș

10.10.2015 16:27
A treia ediţie a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) Mureș a debutat vineri, 9 octombrie, cu o seară specială dedicată actriţei Oana Pellea

Festivalul a adus publicului tȃrgumureșean una dintre cele mai talentate actriţe din Romȃnia ultimelor decenii într-o dublă ipostază: atȃt pe scenă, în spectacolul „Vocea umană”, cât și pe marele ecran, în filmul „Stare de fapt”, în regia lui Stere Gulea.

Monologul dramatic „Vocea umană” a reprezentat o iniţiativă în premieră a TIFF Mureș de a propune publicului o piesă de teatru. Un vădit entuziasm pentru eveniment a determinat suplimentarea celor 170 de locuri iniţial disponibile ale teatrului Ariel, iar la final aprecierea de care s-a bucurat Oana Pellea a fost dovedită de aplauzele unei săli arhipline.

După Teatrul Ariel, a urmat Teatrul Naţional, unde artista a intepretat un alt personaj, de data aceasta pe marele ecran. Inspirat dintr-un caz real, filmul „Stare de fapt” (1995) prezintă povestea unei asistente medicale, Alberta Costineanu, acuzată pe nedrept de furt pentru a fi silită să uite abuzurile făcute de un ofițer de Securitate în timpul Revoluției din ‘89.

Înaintea proiecției, regizorul Stere Gulea le-a promis spectatorilor că va sta „în faţa gloanţelor, cu dumneavoastră, pȃnă la final”. La rândul ei, Oana Pellea a declarat emoţionată: „Mi-am dorit să nu mai fie actual, să nu mai doară. Dar este actual, și doare”.

Timpul acordat întrebărilor venite din public a reprezentat și prilejul unor destăinuiri și momente emoţionante între regizor și actriţă. „Sunt momente cȃnd întȃlnim actori pentru care merită să facem un film”, a declarat Stere Gulea, care își amintește că la finalul primei colaborări cu Oana Pellea, filmul „Vulpe - Vȃnător” (1993), și-a spus: „Am întȃlnit o actriţă pentru care mai trebuie să fac un rol”.

Și pentru Oana Pellea colaborarea cu Stere Gulea a fost unul dintre motivele implicării sale în filmul „Stare de fapt”. Celălalt a vizat subiectul filmului, nu dintr-o perspectivă actoricească, ci dimensiunea umană, socială a acestuia.

Cel mai mare premiu pe care l-a adus acest film actriţei a fost reacţia asistentei a cărei poveste reală a interpretat-o în film: „Doamne, Dumnezeule! Am mers pe urmele dumneavoastră în film”, e replica pe care Oana Pellea nu o va uita niciodată.

Proiecţia specială din cadrul TIFF a reprezentat o bună ocazie pentru spectatori de a cunoaște jocul actoricesc al artistei Oana Pellea și de a se integra în universul emoţiilor pe care acesta le generează.