Regizorul Mircea Daneliuc, invitat special la TIFF Mureș 2015 | TIFF

Regizorul Mircea Daneliuc, invitat special la TIFF Mureș 2015

05.10.2015 11:49

Retrospectiva dedicată lui Mircea Daneliuc, unul dintre cei mai importanți cineaști români, la împlinirea a 40 de ani de la debutul său în cinematografie, este unul dintre punctele importante din programul celei de-a treia ediții a TIFF Mureș, care se va desfășura în perioada 9-11 octombrie. Trei dintre lungmetrajele care i-au marcat cariera vor fi proiectate în festival: Proba de microfon (1980), Iacob (1988) și Această lehamite (1994).

Publicul va avea șansa de a-l întâlni pe Mircea Daneliuc, sâmbătă, 10 octombrie. Iacob (1988) va rula începând cu ora 16:30 la Cinema Arta, în prezența regizorului, a actriței Cecilia Bârbora, care interpretează unul din rolurile principale, și a directorului de imagine Florin Mihăilescu. Iacob spune povestea unui miner din Transilvania bănuit pe nedrept că ar fi furat aur și transferat, drept pedeapsă, la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Filmul a rulat în numeroase festivaluri, inclusiv la Berlin, și a primit două nominalizări la premiile Academiei Europene de Film, în 1988, pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Dorel Vișan).

Proba de microfon (1980), unul dintre cele mai bune filme romanești din toate timpurile, va fi difuzat în aceeași zi de sâmbătă, 10 octombrie, la Palatul Culturii, de la ora 19:00, și va fi precedat de scurtmetrajul Dus-întors. La finalul proiecției, regizorul va purta un dialog cu publicul din sală. Selecționat în numeroase festivaluri, „Proba de microfon vorbește despre acele momente de adevăr care răzbat în situații controlate și ritualizate cum ar fi interviurile TV – momente în care pe fațada socială apare o fisură ce dezvăluie o altă realitate, ascunsă privirii”, după cum îl descrie Richard Peña, fost director de programe al Film Society of Lincoln Center și președintele comitetului de selecție al New York Film Festival timp de 25 ani, un admirator al operei lui Mircea Daneliuc.

În retrospectiva Mircea Daneliuc la TIFF Mureș va rula și filmul Această lehamite (1994), duminică, 11 octombrie, la Cinema Arta, începând cu ora 15:00. Această lehamite, în care actorii Cecilia Bârbora și Horațiu Mălăele au rolurile principale, evocă perioada post-decembristă, când totul poartă amprenta neglijenței, a haosului și a isteriei generalizate. Toate personajele par a fi prinse într-o plasă invizibilă, imensă, în care se zbat neputincioase.

Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Daneliuc a urmat inițial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1972. Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate și în calitate de scenarist, 11 apariții ca actor, opt piese de teatru scrise și patru regizate, romane și volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanți artiști români. Renumit pentru filmele subversive lansate în timpul regimului comunist, pentru umorul negru și satira necruțătoare a unei societăți bolnave, ghidată de legi absurde, Daneliuc se inspiră permanent din actualitate, dând glas propriilor nemulțumiri și dezamăgiri.

Filmele sale au intrat în selecția unora dintre cele mai mari festivaluri, încă de la debut: Cursa a fost proiectat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d’Or, în 1995; Glissando a fost selecționat la Veneția; Vânătoarea de vulpi, Iacob și Patul conjugal au participat la Berlin, iar Proba de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles și Roma. Daneliuc a colaborat constant cu actori ca Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Ștefan Iordache, Cecilia Bârbora, Valeria Seciu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Olga Tudorache, Clara Vodă.

***

TIFF Mureș (9-11 octombrie) este organizat de Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.

Cu sprijinul: Consiliului Judeţean Mureș, Primăriei şi Consiliului Local Tg. Mureș, Teatrului Național Târgu Mureș

Mașina oficială: Mercedes-Benz, prin ALIAT Auto Excelență

Parteneri: PEPSI, Hotel Privo, PMA, Rotaract Târgu Mureș, Mureș Mall, Teatrul Ariel

Parteneri media: TVR Târgu Mureș, Cuvântul Liber, Erdely FM, Zi de Zi

www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 |

Instagram.com/tiffromania | Youtube.com Blog TIFF