Start în forță: peste 1.000 de tineri la primele evenimente EducaTIFF | TIFF

Start în forță: peste 1.000 de tineri la primele evenimente EducaTIFF

02.06.2015 16:27
  • Peste 1.000 de copii și adolescenți au venit la filme, au învățat să creeze animaţii și au participat la lecțiile de cinema propuse la EducaTIFF
  • Programul de educație cinematografică al TIFF continuă cu încă 6 zile de evenimente!

Peste 1.000 de tineri, copii și adolescenți, au participat în primele 4 zile la activitățile din cadrul EducaTIFF, programul de educație cinematografică inițiat de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Mai mult decât o serie de proiecții, EducaTIFF îi apropie pe tineri de lumea filmului prin activități interactive. Participanții au învățat cum să realizeze animații, să scrie cronici de film și cum pot transforma experiența unui film într-o „lecție de viață”, preluând și analizând mesajele transmise de marele ecran.

Ce urmează la EducaTIFF? Pe lângă filme, următoarele zile sunt prilejul unor întâlniri cu invitați, atât din România cât și din străinătate, care și-au asumat pentru o zi rolul de profesori pentru tinerii care vor să afle mai multe despre filme. Regizorul Alexander Nanau va fi prezent joi, 4 iunie, la proiecția documentarului său Toto și surorile lui (ora 13, Cinema Florin Piersic, vârstă recomandată: peste 15 ani). După film, doritorii sunt invitați la Muzeul de Artă, unde la ora 15, Alexander Nanau va vorbi despre genul documentar, despre cum a prins viață pe ecran emoționanta povestea lui Toto și despre rolul copiilor în filme.

Profesorii și adulții au și ei locuri rezervate în „sala de clasă” a EducaTIFF. Toți cei interesați de „Importanța educației media și cinematografice”pot discuta cu Julie Ova, director executiv al Departamentului de Audiență din cadrul Norwegian Film Institute. Ea va fi prezentă joi, 4 iunie, la ora 14, la Facultatea de Teatru și Televiziune a UBB.

EducaTIFF urmărește să îi apropie pe tineri de lumea filmului, văzut ca o creație artistică și nu doar produs de consum. Pentru ca această schimbare să se producă la nivel instituțional, Elisabeth Aalmo (Norvegia) va susține vineri, 5 iunie, la ora 13, o „Lecție de artă și  cultură în educație”, la Muzeul de Artă. Sunt invitați învățători și profesori din Cluj care vor să găsească noi soluții, aplicabile în școala românească, de a preda lecții interactive și de a folosi filmele în dezvoltarea academică și personală a elevilor. Elisabeth Aalmo este coordonatorul departamentului de film din cadrul proiectului norvegian „The Cultural Rucksack”, având experiență directă în implementarea unor asemenea inițiative.

În week-end, la EducaTIFF se întorc Atelierele de film. Clujenii Kassay Réka și Makkai Bence îi vor învăța pe copiii între 7 și 14 ani cum se realizează un film de animație; tinerii vor avea ocazia să creeze de la zero propriul lor scurt-metraj, cu povestea și personajele pe care și le vor imagina. Ateliere au loc, de asemenea, la Muzeul de Artă, în 6 și 7 iunie, între orele 10 și 14.

Accesul la filme se face pe baza unui bilet cu preț redus (8 lei) în timp ce intrarea la evenimentele speciale precum conferințe, ateliere sau lecții deschise este liberă. Locurile fiind limitate, organizatorii recomandă înscrierea prealabilă prin email la adresa educatiff@tiff.ro sau telefonic la numărul 0743.315.202.

Programul integral al acestei ediții și noutățile din cadrul EducaTIFFsunt publicate online pe www.tiff.ro/educatiff și www.facebook.com/educatiff.