TIFF, Connecting Cottbus și When East Meets West lansează #FEEDback | TIFF

TIFF, Connecting Cottbus și When East Meets West lansează #FEEDback

21.05.2015 12:41

#FEEDback (Film Eastern Europe Dialogue) este o platformă de tipul think-tank creată cu scopul de a colecta și de a construi direcții clare în țările din Europa de Est în procesul de creștere a relațiilor și comunicării acestor țări cu scopul de a dezvolta și de a propulsa un calendar de lucru comun pe teme ca finanțarea producțiilor de film, atingerea unei zone cât mai extinse de public de cinema și implementarea unui sistem de distribuție de film cât mai efficient și inovativ. Rezultatele acestei platforme de discuții și abordare tematică, alături de numirea pașilor viitori concreți în acest domeniu vor fi prezentate în cadrul European Film Market la Festivalul de Film de la Berlin, din 2016.

În ultimii 25 de ani, dezvoltarea cinematografiei în Europa de Est a fost posibilă, în mare măsură, datorită talentului și realizărilor artistice remarcabile ale cineaștilor din aceste țări. În același timp, însă, Europa de Est a beneficiat și de sprijinul financiar oferit de Europa de Vest, prin țări precum Germania sau Franța, prin programul Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene si prin Eurimages. Într-o evoluție firească, Europa de Est a ajuns în momentul în care trebuie să pună bazele unor viitoare parteneriate cu instituții publice, menite să ofere un nou tip de suport, veritabil și necesar în domeniul audio-vizualului local. În acest mod, cinematografiile est-europene ar face pasul către un nou tip de dezvoltare, finanțare și susținere a proiectelor menite să atragă un public cât mai numeros către sălile de cinema.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Connecting Cottbus (CoCo) și When East Meets West (WEMW) colaborează și își doresc să faciliteze un mod eficient de comunicare și dialog între toți reprezentanții cheie din industria de film est-europeană. #FEEDback nu își propune să prezinte doar situația actuală a industriei de film, ci să descopere și să aducă în prim plan noi strategii de dezvoltare a cinematografiei din Europa de Est.

Astfel, #FEEDback este structurat în trei evenimente distincte:

1. Iunie 2015 – în cadrul celei de-a 14-a ediții TIFF (Cluj, România): Cinematografia est-europeană: o privire de 360 de grade – de la etapa de dezvoltare la cea de finanțare, trecând prin distribuție, training-uri și alte platforme de festival

2. Noiembrie 2015 – în cadrul Connecting Cottbus East-West Co-Production Market (Cottbus, Germania): Atragerea publicului și marketing de film.

3. Ianuarie 2016 – în cadrul When East Meets West Co-Production Market  (Trieste, Italia): Metode inovative de distribuție.

Fiecare eveniment din cadrul #FEEDback va avea două componente: sesiune de lucru la care participă o serie de invitați-cheie reprezentanți ai industriei de film din Euorpa de Est și Europa de Vest și o sesiune de discuții interactivă, moderată de un expert, dedicată publicului larg, din domeniu.