Trei zile cu filme bune, săli arhipline și aplauze: a patra ediție TIFF Mureș, la final

26.09.2016 00:00

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a adus, de vineri până duminică, la Târgu Mureș, filme premiate, succese de casă și avanpremiere, fiind în același timp prilejul unor întâlniri cu cineaști și actori la finalul proiecțiilor sau la masterclass-uri.

Recordul absolut de public l-a stabilit filmul Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu. Numărul mare de spectatori prezenți la Cinema Arta cu o jumătate de oră înaintea orei anunțate a dus la introducerea unei proiecții suplimentare în program, astfel încât filmul a putut fi urmărit în cele mai mari două săli ale cinematografului, ambele arhipline. La final, actrița Simona Ghiță a răspuns întrebărilor publicului. Pentru cei care încă nu au apucat să îl vadă, Sieranevada va rula în continuare conform programului obișnuit al cinema „Arta”, până în 29 septembrie.

Un alt succes de public a fost Câini. Debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, apreciat de critici și prezentat la mari festivaluri internaționale, a fost și pe placul spectatorilor din Târgu Mureș. Prezența actorului Gheorghe Visu în dialog cu publicul a fost prilejul perfect de a afla întâmplări din timpul turnării thriller-ului.

Producția care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin, Fiul lui Saul, în regia Nemes László, a fost reprezentat la TIFF Mureș de Molnár Levente, interpret al rolului Abraham și actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Molnár a amintit că discriminarea, prejudecățile și războaiele nu sunt lucruri care aparțin doar unui trecut îndepărtat, răspunzând totodată întrebărilor legate de munca într-o echipă internațională și momentul în care a pășit alături de colegii săi pe covorul roșu de la Oscar.

Comedia Două lozuri s-a proiectat de asemenea cu sala plină, fiind urmată și de un dialog deschis cu Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, interpreții rolurilor principale, care au vorbit despre întâmplări din timpul filmărilor și despre propria experiență în fața camerelor.

Molnár Levente, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol au fost prezenți la Mureș și ca titulari ai unor masterclass-uri de actorie, destinate în principal studenților Universității de Arte, însă deschise tuturor celor interesați. Masterclass-urile au fost organizate în atmosfera informală a GCafé, spațiul care a găzduit atât proiecții de film, cât și petrecerile festivalului.

Spectatorii din Târgu Mureș au avut parte de o premieră absolută, fiind primii din România care au putut vedea, prin amabilitatea Independența Film, Julieta, cel mai recent film semnat de celebrul Pedro Almodóvar.

Duminică, Maria Dinulescu și Radu Bânzaru au fost prezenți la proiecția filmului Dublu (regia: Catrinel Dănăiață), în timp ce Hatházi András, protagonistul din Orizont (regia: Maria Crișan), a răspuns întrebărilor publicului de la Palatul Culturii. Tot aici, regizoarea Fekete Ibolya și-a prezentat filmul Mama și toți țăcăniții din familie.

Cei mai tineri spectatori s-au putut bucura din plin de secțiunea EducaTIFF, prezentă în acest an într-o formă extinsă: nu doar filme alese special pentru copii și tineri, prin prisma vârstei și a subiectelor abordate, ci și o serie de activități speciale. Programate sâmbătă și duminică dimineața, în cetatea medievală, toate locurile disponibile la aceste ateliere de creație au fost rezervate încă din timpul săptămânii precedente.

 „Am avut parte în aceste trei zile de un public generos atât prin prezență, cât și prin căldura cu care i-a întâmpinat pe invitații noștri. Acest public este argumentul care ne face să spunem că, de acum, Târgu Mureș a devenit unul din orașele-reper ale TIFF. Suntem pregătți să revenim în 2017, cu un program mai amplu”, a declarat Cristian Hordilă, directorul festivalului.

 

***

TIFF Mureș (23-25 septembrie) este organizat de Asociația Film și Cultură Urbană

Cu sprijinul:
Consiliul Judeţean Mureș, Primăria şi Consiliul Local Tg. Mureș, Palatul Culturii Târgu Mureș

TIFF Mureș este prezentat de Raiffeisen Bank

Sponsor principal: AEGON

Mașina oficială: Mercedes-Benz, prin ALIAT Auto Excelență

Parteneri: Staropramen, Hotel PRIVO, PMA

Parteneri media: Europa FM, TVR Târgu Mureș, Radio Mureș, Erdely FM, Zi de Zi

www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2016 |

Instagram.com/tiffromania | Youtube.com Blog TIFF