„Cocoșul de Aur” revine la viață prin TIFF Târgu Mureș | TIFF

„Cocoșul de Aur” revine la viață prin TIFF Târgu Mureș

06.09.2013 11:17
În cadrul TIFF Târgu Mureș, o serie de proiecții și concerte vor transforma una din clădirile-simbol ale orașului într-un spațiu plin de energie și viață.

Între 13 și 15 septembrie, fostul palat Burger va găzdui proiecții în aer liber și concerte. Din motive de siguranță, interiorul clădirii nu poate fi folosit, prin urmare evenimentele vor avea loc în grădina de vară, într-un demers care urmărește să readucă în actualitate problema acestui spațiu remarcabil în istoria localității și să militeze pentru reabilitarea lui.

Clădirea a fost ridicată în 1893 de un cunoscut fabricant de bere; în perioada comunistă și timp de câțiva ani după revoluție, aici a funcționat celebrul restaurant de la care vine numele de azi al monumentului istoric. În decursul anilor, odată cu închiderea localului, clădirea a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. O poveste mai puțin cunoscută legată de spațiu este faptul că pe locul palatului Burger se ridica acum sute de ani Biserica Sf. Ioan de Nepomuk, locul unde a fost arsă pe rug ultima „vrăjitoare” din Europa: moașa Barbala Farkas, acuzată de 78 de persoane că folosea leacuri stranii și că avea darul premoniției.

Povestea „Cocoșului de Aur” continuă cu ocazia Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care aduce la Târgu Mureș, timp de trei zile, filme, concerte și invitați speciali din lumea cinematografiei.

Unul dintre filmele proiectate în această locație este Sound City, povestea unui studio de înregistrări din SUA, care a fost o adevărată casă pentru artiști precum Nirvana, Paul McCartney sau Fleetwood Mac și a definit o etapă esențială în istoria rock-ului, închizându-se însă odată cu apariția „concurenței” digitale. Proiecția filmului are loc vineri, 13 septembrie, de la la ora 20.00, și va fi urmată de concertul SILENT STRIKE și Dan Basu. Silent Strike este Ioan Titu, compozitor și producător de muzică electronică cu 5 albume la activ, care a deschis concertele unor artiști precum Faithless, Amon Tobin ori Saul Williams, iar Dan Basu este DJ și artist vizual, care folosește proiecții video recompunse într-un stil original, transmițînd stări și emoții în sincron cu ritmurile de la pupitrul de mixaj.

Sâmbătă, TIFF 2013 continuă la “Cocoșul de Aur” cu filmul Hasta la vista, un concert marca Domino și o petrecere animată de DJ K-lu.

Ultima zi de festival aduce filmul care a câștigat Oscarul 2013 pentru cel mai bun documentar: Searching for Sugar Man, concertul de închidere a TIFF Mureș care îi va avea în rolurile principale pe cei de la Șuie Paparude și un after-party mixat de DJ Sauce.

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatoarea TIFF, se implică în mod constant în funcționalizarea și vitalizarea unor spații istorice. La Cluj Napoca, evenimente ale festivalului au loc în clădirea fostului Hotel Continental, care a fost abandonat de foștii proprietari și a rămas închis vreme de ani întregi, o situație similară cu cea a „Cocoșului de Aur”.

De asemenea, APFR organizează evenimente în spații cu încărcătură istorică deosebită: Alba Iulia Music & Film Festival are loc în recent restaurata cetate Alba Carolina, o fortificație vauban unică în România, în timp ce festivalul filmului fantasy & horror „Lună Plină” are loc anual la Biertan, județul Sibiu, localitate cu un bogat patrimoniu arhitectural săsesc, inclusă din 1993 pe lista de patrimoniu UNESCO.