Filmele câștigătoare la TIFF Mureș 2014 | TIFF

Filmele câștigătoare la TIFF Mureș 2014

11.09.2014 16:04
Printre filmele din programul TIFF Mureș 2014 se află câștigătoare ale unor festivaluri internaționale, dar și filme de succes la public.

În categoria câștigătorilor se înscrie „Marea frumusețe” (titlu original: „La Grande Belleza”, regia: Paolo Sorrentino), filmul care a câștigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun film străin. Filmul prezintă povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (Toni Servillo), care rememorează tinereţea lui plină cândva de pasiuni, atunci când priveşte oraşul Roma ca un melanj de figuri politice, artişti, femei din înalta societate, intelectuali, chiar şi delincvenţi.

O altă recomandare din program este „Câinele japonez” (regia: Tudor Jurgiu), care reprezintă propunerea României pentru cel mai bun film străin la următoarea ediție a premiilor Oscar. Un film delicat şi tandru despre reconciliere familială, „Câinele japonez” îl prezintă pe Victor Rebengiuc în rolul lui Costache Moldu, un bătrân care și-a pierdut soția, casa și agoniseala de o viață în urma unei inundații. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situația în care trebuie să reînveţe să comunice și să redevină o familie.

Câștigătorul marelui premiu, Trofeul Transilvania, la TIFF 2014, a fost filmul „Stockholm” (regia: Rodrigo Sorogoyen), care a câștigat importante premii și la festivalurile Málaga 2013, Miami 2014, inclusiv pentru cel mai bun regizor, cea mai bună actriță, cel mai bun scenarist debutant și cel mai bun actor debutant. O poveste în culori dramatice și romantice, acțiunea din „Stockholm” se petrece într-o singură noapte, care va lega pentru totdeauna doi oameni care înainte nici măcar nu se cunoșteau.

La TIFF Mureș va fi proiectat și filmul „America, venim!” (regia: Răzvan Săvescu), lansat în cinematografe în 19 septembrie, după un mare succes de public la proiecțiile în avanpremieră organizate în cadrul unor festivaluri și evenimente de profil. Un grup de artiști din Târgoviște pleacă în America pentru o reprezentație, dar ajung pe mâna unui impresar dubios care le promite marea cu sarea pentru a-i lua într-un turneu de amploare în Statele Unite. Iar de acolo, problemele lor par să nu mai aibă sfârșit.