12 filme spectaculoase în Competiţia TIFF | TIFF

12 filme spectaculoase în Competiţia TIFF

30.04.2010 03:00

La cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), 12 filme de lung metraj se vor afla în Competiţia pentru câştigarea Trofeului Transilvania. Competiţia TIFF din acest an promite să fie una extrem de spectaculoasă şi diversă, fiind alcătuită preponderent din debuturi regizorale, premiate sau selecţionate la festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cannes, Veneţia, Locarno, Rotterdam, Salonic, Sarajevo sau Varşovia.

„Selecţia competitivă din acest an, alcătuită exclusiv din filme de ficţiune, este, poate, cea mai sinuoasă din istoria festivalului: între două extreme cum sînt, pe de-o parte, spaniolul Gordos, un film coral excelent condus, comic, melo şi cu cîrlig la public, şi pe de-altă parte tailandezul Mundane History, film non-linear, meditativ şi radical-experimental, există alte 10 "escale" pe cît de diferite între ele, pe-atît de captivante, sper, pentru un public aflat în căutarea originalului, emoţiei şi a diversităţii.”, declară directorului artistic TIFF, Mihai Chirilov.

Pentru cea de-a doua oară în istoria festivalului, România este prezentă în Competiţia TIFF cu două producţii: mult-aşteptatele Felicia, înainte de toate (R. Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf, 2009), lansat în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo 2009 şi Medalia de onoare (R. Călin Peter Netzer, 2009), premiat cu cinci trofee la Festivalul de Film de la Salonic 2009.

Din Competitia TIFF 2010 mai fac parte comediile Reverse (R. Borys Lankosz, 2009), câştigător al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Varşovia, un film noir cu acţiunea plasată la începuturile regimului comunist în Polonia, filmul sârbesc Devil's Town (R. Vladimir Paskaljevic, 2009), premiat la Palm Springs şi Trieste, precum şi A Rational Solution (R. Jorgen Bergmark, Suedia, 2009), o tragicomedie despre relaţii de cuplu.

La polul opus se află filme incitante şi polemice, care aduc noi viziuni asupra cinematografului, precum Mundane History (R. Anocha Suwichakornpong), primul film tailandez din istoria Competiţiei TIFF şi singurul selecţionat din afara Europei, Last Conversation (R. Noud Heerkens, Olanda, 2009) un film cu acţiune continuă, filmat cu 24 de camere simultan, Altiplano (R. Peter Brosens şi Jessica Hope Woodworth, Belgia, 2009), un manifest anti-globalizare prezentat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau Nothing Personal (R. Urszula Antoniak, Irlanda-Olanda, 2009), câştigător a şase premii la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Locarno.

Spaniolul Daniel Sanchez Arevalo, prezent în competiţia TIFF 2007 cu unul dintre filmele preferate ale publicului de la Cluj – Albastruînchisaproapenegru / Azuloscurocasinegro, revine la TIFF 2010 cu Gordos (Spania, 2009), spectaculoasa comedie neagră prezentată la Festivalul de la Veneţia şi distinsă cu Premiul Goya pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Raul Arevalo).

Remarcabilul studiu de personaj Bel Age (R. Laurent Perreau, 2009) şi drama selecţionată în competiţia Festivalului de la Rotterdam R (R. Tobias Lindholm, Michael Noer, Danemarca, 2010), având în prim plan destinul unui proaspăt condamnat la închisoare, sunt alte două producţii care se luptă pentru Trofeul Transilvania.

Din distribuţiile filmelor selecţionate pentru această ediţie a Competiţiei TIFF fac parte actori importanţi, precum olandeza Johanna ter Steege (câştigătoare a Premiului Academiei Europene de Film pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar în 1988), autoarea impresionantei interpretări din Last Conversation, prezentă şi cu un rol secundar în Bel age; suedeza Pernilla August protagonistă în A Rational Solution şi poloneza Krystyna Janda, prezentă în Reverse – ambele câştigătoare ale Premiului pentru Cea mai bună interpretare la Festivalul de la Cannes în 1992, respectiv 1990; Stephen Rea (nominalizat de-a lungul carierei la Premiile Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA) – unul dintre protagoniştii din Nothing Personal; sau celebrul actor român, Victor Rebengiuc (protagonistul filmului Medalia de onoare).

Johanna ter Steege şi Victor Rebengiuc vor fi doi dintre invitaţii speciali ai TIFF-ului, publicul clujean având posibilitatea să îi întâlnească atât la proiecţii, cât şi la diferite alte evenimente din perioada festivalului.