12 scurt metraje provocatoare în secţiunea Umbre | TIFF

12 scurt metraje provocatoare în secţiunea Umbre

30.04.2010 03:00

La TIFF 2010, secţiunea Umbre – Scurt Metraj / Shadows Shorts promite publicului cinefil o ofertă extrem de tentantă de 12 scurt metraje dark, atent selecţionate de directorul îndrăgitului festival Anim’est, Mihai Mitrică.

 „Anul acesta am ridicat standardele, am căutat filme de atmosferă, realizate profesionist din punct de vedere al imaginii şi al muzicii. Conceptul Shadows Shorts nu se referă doar la filme cu violenţă şi mult sânge: avem şi drame, filme care vorbesc despre relaţiile interumane, sau filme despre apocalipsă. În selecţia Shadows Shorts 2010 avem chiar şi un film clasic cu zombies, Zombies and Cigarettes al lui Rafa Martinez, dar şi un scurt metraj care iese din tiparele selecţiei prin faptul că e un film experimental, Dusk, al celebrului fotograf olandez Erwin Olaf. Invit publicul de la TIFF să vizioneze toate filmele de scurt metraj din Competiţia Shadows. Consider că au toate motivele să o facă: sunt filme care vorbesc de la sine despre stiluri de cinema ambiţioase şi viziuni cinematografice pe cât de imaginative, pe atât de provocatoare”, a declarat selecţionerul Competiţiei Umbre – Scurt Metraj, Mihai Mitrică.

Astfel, spectatorii se vor putea bucura de producţiile: Lazarus Taxon (R. Denis Rovira), un horror SF captivant despre supravieţuire într-o lume distrusă de încălzirea globală, prezent în selecţia oficială a celui mai mare festival de film horror din America, Scream Fest, Alle Fugler (R. Sara Eliassen), o producţie norvegiană selecţionată la Festivalul de film de la Veneţia, care prezintă un univers în care singurele fiinţe umane existente sunt copii care şi-au pierdut abilitatea de a comunica, sau Flour Town (R. William Slichter), singurul film american din Shadows Shorts, selecţionat în 2009 la Festivalul de Film Fantastic şi Horror de la San Sebastian.

La Casa Brown al spaniolului Isaac Berrokal este în mod cert cel mai hardcore scurt metraj al secţiunii, cu o poveste sângeroasă inspirată din celebrul  film The Texas Chainsaw Massacre.

Lista de filme din Competiţia Umbre – Scurt Metraj continuă cu titluri precum Precut Girl (R. Eric Dinkian), Bak lukkede dører (R. Aleksander Nordaas), Harmsaga (R. Valdimarr Jóhannsson), Le tonneau des Danaïdes, (R. David Guiraud), Vigilancia (R. Gonzalo Zona) şi Les bessones del Carrer de Ponent, (R. Marc Riba şi Anna Solanas).

Continuând modelul ediţiei precedente TIFF, fiecare din cele 12 scurt metraje incluse în Competiţia Umbre va fi proiectat înaintea unui lung-metraj din Competiţia TIFF de-a lungul celei de-a noua ediţii a Festivalului.