Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu închide a noua ediţie TIFF | TIFF

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu închide a noua ediţie TIFF

27.04.2010 03:00

 

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a pregătit pentru publicul cinefil o serie de proiecţii-eveniment, menite să satisfacă până şi cele mai exigente gusturi în materie de filme.

TIFF debutează în forţă pe 28 mai, într-o spectaculoasă locaţie Open Air din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii, cu cea mai recentă producţie a lui Fatih Akin, Soul Kitchen (film distribuit in Romania de Independenta Film), premiată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului. O comedie savuroasă despre un proprietar de restaurant pe nume Zinos, care pare urmărit de ghinion. Prietena lui s-a mutat în China, clienţii restaurantului său, Soul Kitchen, îi boicotează maestrul bucătar, iar durerile de spate îi îngreunează şi mai mult viaţa. Când lucrurile par să se rezolve, Zinos pleacă în căutarea dragostei, lăsând restaurantul pe mâna fratelui său, un fost puşcăriaş, iar situaţia scapă de sub control.

Fatih Akin revine astfel pentru a treia oară la TIFF, după prezenţa în festival cu cele două filme de succes Cu capul înainte/ Gegen die Wand (2004) şi Vedere de pe pod / Crossing the Bridge (2007).

Dacă o comedie dă tonul celei de-a noua ediţii a festivalului, organizatorii propun publicului festivalier în inchiderea TIFF un documentar inedit şi provocator, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică.  

Prezentat în premieră mondială la Cannes 2010, filmul lui Andrei Ujică face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român. Spectatorii îl vor putea vedea pe Nicolae Ceauşescu pe şantiere, sau în delegaţii şi vor urmări inclusiv  scena judecăţii soţilor Ceauşescu. Pelicula va conţine, de asemenea, şi imagini care nu au mai fost difuzate până acum.

Lista filmelor hit prezente în acest an la TIFF curprinde titluri din secţiunea Supernova precum The Refuge, în regia lui Francois Ozon, distins cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian, Submarino (regia Thomas Vinterberg), selecţionat  în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin, Hadewijch (regia Bruno Dumont), Mother (regia Bong Joon-ho), câştigător la Asian Film Awards pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă.

Lista celor 12 filme din Competiţia TIFF 2010, precum şi cele din Competiţia Umbre - Scurt Metraje vor fi anunţate în data de 30 aprilie.