Experiment audio-vizual la Casa TIFF | TIFF

Experiment audio-vizual la Casa TIFF

23.11.2012 17:54
Sigur Rós: Valtari mystery film experiment

Pe data de 7 decembrie, de la ora 21:00, Casa TIFF devine gazda unui “experiment audio-vizual” aparte.

Sigur Rós: Valtari mystery film experiment, un program de 17 scurtmetraje realizat cu ocazia lansării noului album al renumitei trupe islandeze va fi proiectat în diverse locații de pe toate cele 7 continente (chiar și din Antarctica). Programul va fi prezentat în Cluj în exclusivitate la Casa TIFF.

Cei de la Sigur Rós au pus la dispoziția unor regizori (Alma Har’el, Floria Sigismondi, Ramin Bahrani și John Cameron Mitchell) un buget modest și i-au rugat să-și dea frâu liber imaginației și, inspirați de melodiile trupei, să realizeze un film. Nu ne-am dorit ca muzica noastră să vină cu o reacție emoțională programată. Nu vrem să spunem nimănui cum trebuie să se simtă- Sigur Ros.

Trupa si-a invitat și fanii să contribuie la acest experiment.

Acum cinci ani, când am lansat o provocare asemănătoare de a realiza un film inspirat din turneul nostru din Islanda (Heima), am primit 57 de propuneri de materiale video. Atunci ni s-a părut un număr foarte mare. Acum însă aproape 1000 de oameni (sau mai bine zis, o mie de echipe) din toată lumea au răspuns propunerii noastre și au realizat o serie de filme extrem de variate (ca stil, interpretare) care pur și simplu ne-au copleșit. – Sigur Rós

Sigur Rós este una dintre cele mai celebre și apeciate trupe islandeze. În creațiile muzicale se regăsesc influențe luate din rock și muzică clasică.

Valtari este al saselea album din cariera trupei și a fost lansat pe 23 mai 2012.

În luna iunie, clujenii s-au putut bucura la TIFF și de prezența în carne și oase a unui membru al trupei Sigur Ros, Kjartan Sveinsson, acesta fiind prezent în juriul Competiției festivalului.