Poliţist, adjectiv şi Nord câştigă Trofeul Transilvania | TIFF

Poliţist, adjectiv şi Nord câştigă Trofeul Transilvania

06.06.2009 03:00

Spectaculoasă, plină de viaţă, vibrând de invitaţi de marcă. Aşa ar putea fi rezumată în câteva cuvinte Gala de Închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfaşurată pe 6 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Cel mai aşteptat moment al festivalului, desemnarea câştigătorilor celei de-a opta ediţii, s-a întamplat in penultima seară a festivalului, debordând de numeroase surprize.

Juriul, format din Assumpta Serna, Corina Şuteu, Jim Stark, Dan Făinaru şi Szabolcs Hajdu a decis ca Trofeul Transilvania să fie acordat anul acesta ex aequo filmului Nord, pentru «modul în care descrie o călătorie ce relevă cele mai emoţionante laturi ale sufletului scandinav », şi lung-metrajului Poliţist, adjectiv, pentru « descrierea inedită a discrepanţei dintre justiţia reală şi cea intenţionată ».

Anunţul, făcut de David Perrotta, Senior Director, Customer Experience, Vodafone România şi Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a stârnit euforie în rândul publicului. Producţie de origine norvegiană, Nord este un road movie comic, romantic şi pitoresc. Povestea unui atlet, Jomar, care, după o criză psihică, s-a izolat într-o existenţă tristă. Dotat doar cu un scooter de zăpadă, şi cu 5 litri de tărie pe post de provizii, Jomar porneşte într-o călătorie dramatică şi stranie către nordul îndepărtat. Filmul a fost distins la Festivalul de la Berlin 2009 cu Premiul Fipresci pentru Cel mai bun film din secţiunea Panorama şi Premiul Europa Cinemas Label.

Al doilea laureat al serii de sâmbătă a fost Poliţist, adjectiv, în regia lui Corneliu Porumboiu. Prezentat şi premiat în cadrul secţiunii Un Certain Regard al festivalului de la Cannes 2009, unde a fost primit cu mult entuziasm atât de critică, cât şi de publicul festivalier, filmul spune povestea unui tânăr poliţist de provincie, interpretat magistral de Dragoş Bucur, care îşi pierde încrederea în legea pe care ar trebui să o aplice. Trofeul a fost înmânat regizorului Corneliu Porumboiu.

Gala de Închidere a celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a avut parte de câteva momente speciale, emoţionante, intense şi totodată pline de farmec. Primul Ministru al României, Emil Boc, i-a înmânat maestrului Mircea Albulescu, Premiul de Excelenţă. Actorul Dorel Vişan a urcat pe scena Teatrului Naţional pentru a-i aduce un omagiu regizorului Dan Pita – căruia festivalul i-a acordat unul din cele două Premii pentru Întreaga Carieră, al doilea trofeu cu aceasta titulatură ajungând către actorul Florin Piersic direct din mâinile invitatei de onoare a acestei ediţii, celebra actriţă Claudia Cardinale. Prezenţa ei la Cluj a fost încununată cu oferirea unui trofeu TIFF pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.