Un regizor unic, în secțiunea 3X3: Peter Solan | TIFF

Un regizor unic, în secțiunea 3X3: Peter Solan

19.05.2014 13:04
În secțiunea 3X3, alături de Nicolas Philibert și Iulian Mihu, spectatorii vor descoperi opera distinctă a regizorului slovac Peter Solan (1929 – 2013), unul dintre reprezentanții importanți ai Noului Val Cehoslovac.

Trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi aduse la TIFF: debutul în lungmetraj The Devil Never Sleeps (1956), o satiră care l-a poziționat printre artiștii care nu se supun regimului, motiv pentru care producțiile sale ulterioare au fost sabotate la nivel birocratic în Cehoslovacia; The Boxer and Death (1962), o impresionantă dramă despre un prizonier care încearcă să evadeze dintr-un lagăr de concentrare, și Before Tonight is Over (1966), un portret viu și complex al societății cehoslovace, surprins de-a lungul unei singure nopți agitate într-un bar de lux populat de personaje care interacționează, dansează, beau și flirtează.

Am descoperit Before Tonight is Over anul trecut, când lucram la Focusul dedicat Slovaciei, și a fost o splendidă revelație. E un film de-o modernitate și fluiditate regizorală incredibile, unul dintre favoritele mele de la această ediție”, spune directorul artistic Mihai Chirilov. În 2009, Festivalul de la Karlovy Vary i-a dedicat lui Peter Solan o amplă retrospectivă. Mini-retrospectiva de la TIFF e realizată cu sprijinul Slovak Film Center.