Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei | TIFF

Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei

14.10.2010 03:00

Proiecţie specială “Australia” pe bază de donaţii


Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi a recentului eveniment de mare succes din Bucureşti, Noaptea Albă a Filmului Românesc, participă la Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei, printr-o acţiune de binefacere.

Duminică 17 octombrie, la Clubul Ţăranului Român (Şoseaua Kiseleff, nr 3, Sector 1) din capitală, de la ora 19.00, APFR, în colaborare cu HBO România organizează o proiecţie specială a documentarului românesc Australia, intrarea la film realizându-se pe baza de donaţii de cărţi şi rechizite şcolare.

Documentarul Australia (2009) spune povestea echipei naţionale de fotbal a persoanelor fără adăpost (homeless) din România şi a participării acesteia la Homeless World Cup Melbourne din decembrie 2008. Relatarea se concentrează pe şapte personaje, toţi oameni fără adăpost din Timişoara, adunaţi de un profesor de sport care crede că îi poate transforma în sportivi, în ciuda statutului lor social. Australia este o producţie originală HBO România, după o idee de Tudor Giurgiu. Producătorul executiv al filmului este Libra Film. 

Claudiu Mitcu, regizorul filmului, a fost distins anul acesta cu Premiul Drepturile Omului, oferit de Ambasada Franţei în România, pentru documentarele realizate, care tratează cu sensibilitate problematica marginalizării vs integrării în societate, îndemnând spectatorii să lupte împotriva propriilor prejudecăţi.

La proiecţia specială din 17 octombrie va participa şi un membru din echipa de fotbal a persoanelor fără adăpost ajunsă la competiţia de la Melbourne, Radu Muntean, care va povesti spectatorilor despre experienţa Australiei, despre şansă, luptă şi reuşită.

De asemenea, publicul care va răspunde invitaţiei de participare la campanie va afla povestea copiilor de la Centrul Comunitar Ghencea, care vor primi donaţiile colectate în urma evenimentului. Un reprezentant al Asociaţiei Sfântul Arhidiacon Ştefan, care desfăşoară activităţi şi programe sociale pentru Centrul Comunitar Ghencea, printre care un rol important îl are programul de prevenire a abandonului şcolar - Clubul Copiilor, va fi prezent la eveniment.

La iniţiativa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc s-au alăturat şi magazinul Diverta şi Fundaţia RTC, prin campaniile pe care le desfăşoară în momentul de faţă: Dai carte, ai parte! şi Facem schimb de jucării?

Evenimentul de pe 17 octombrie, încadrat în Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei se doreşte a fi doar începutul unei campanii sociale, în viitor APFR urmând a se va implica şi în alte proiecte menite să asigure un sprijin persoanelor defavorizate, încurajând publicul să reacţioneze la problemele acestora.

 

Şansă prin Educaţie!

Nu lăsa copiii să abandoneze şcoala!

 

Organizator: Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc

Parteneri: HBO România, Clubul Ţăranului Român, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Asociaţia Sfântul Arhidiacon Ştefan, Diverta, Fundaţia RTC.

Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei este o iniţiativă aparţinând organizaţiei non-guvernamentale “Ajutor pentru toţi dezmoşteniţii sorţii – Lumea a Patra”, cu sediul în Franţa, fondată de preotul Joseph Wresinski.

Iniţiativa a fost salutată de Adunarea Generală a ONU, care a decis prin Rezoluţia 47/196 din 22 decembrie 1992 ca ziua de 17 oct să fie dedicată prezentării şi promovării unor acţiuni concrete pentru eradicarea sărăciei.