Proiecție Alpii / Alps

15.01.2018 18:35

Joi, 25 ian, ora 20:00 | Duminică, 28 ian, ora 17:30

Cinema Victoria, Cluj-Napoca

Bilete online: www.cinemavictoria.ro/rezervări

După remarcabilul Kynodontas / Dogtooth / Canin nominalizat la Oscar 2011, regizorul grec Giorgos Lanthimos propune publicului o nouă peliculă incitantă şi neobişnuită, o dramă cu elemente de comedie neagră intitulată Alpeis / Alpii (2011).

Filmul prezintă cum o infirmieră, un paramedic, o gimnastă şi antrenorul ei au pus bazele unui nou serviciu, mai puţin comun: ei oferă familiilor îndoliate un substitut pentru recenta pierdere suferită. Cu programare, iau locul persoanelor decedate, angajaţi fiind de rudele, prietenii sau colegii acestora. Joacă scene din viaţa de zi cu zi, purtându-se precum cel decedat, vorbind ca el, purtându-i hainele. Liderul grupului supranumit Alpii este paramedic de profesie şi îşi spune Mont Blanc. Deşi membrii companiei operează respectând regulile stricte impuse de liderul lor, infirmiera încearcă să-şi impună propria amprentă.

Alpeis este un film grecesc fascinant, cu o premisă pe cât de surprinzătore şi absurdă, pe atât de originală şi memorabilă. Chimia, regulile şi activităţile  grupului sunt ciudate, sumbre şi pe alocuri de un umor negru remarcabil. Alpeis este în esenţă un film despre identitate, maturitate, compasiune şi cruzime. Regizorul grec Yorgos Lanthimos le aduce însă la un loc cu atâta simplitate ca imaginea de început - o fată învârtind şi răsucind o panglică - întocmai cum se răsucesc şi se contorsionează şi destinele personajelor.

Alpeis nu eşuează în a ne ridica mai multe întrebări la fileu - cât de autentică e viaţa noastră? Cât de uşor poate fi înlocuită o persoană?