Regulament | TIFF

Regulament

 

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de către Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc şi este primul festival internaţional de film de lungmetraj din România.

TIFF are ca obiectiv principal promovarea artei cinematografice prin prezentarea câtorva dintre cele mai însemnate filme ale momentului: filme care să reflecte atât originalitatea şi libertatea de exprimare, cât şi forme mai puţin obişnuite de limbaj cinematografic, sau noile curente ale culturii tinere.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este un eveniment ce se desfaşoară anual, iar cea de-a unsprezecea ediţie va avea loc in oraşul Cluj-Napoca (Transilvania) în perioada 1-10 iunie 2012. Fiecare film va fi difuzat de cel puţin 2 ori,iar proiecţiile se vor desfăşura atât în cinematografe, cât şi în locaţii neconvenţionale.  

Festivalul va cuprinde următoarele secţiuni:

Competiţia oficială

Secţiune competiţională ce aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a noului val din cinematografia internaţională. Acesta secţiune este deschisă debutanţilor sau regizorilor care se află la al doilea film de lungmetraj din carieră.

Zilele Filmului Romanesc

Secţiune competiţională pentru filmele de scurt şi lungmetraj românesc, realizate in perioada 2011-2012 şi  retrospective de film românesc.

Umbre / Shadows

Filme de lung-metraj de gen şi Secţiune competiţională pentru filme de scurtmetraj fantastice şi de groaza. Durata maximă pentru filmele de scurtmetraj din această secţiune este de 25 min.

Competiţia FIPRESCI

Cea mai importantă organizaţie a jurnaliştilor de cinema din lume, FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) desemnează în fiecare an un juriu internaţional care acordă Premiul FIPRESCI unuia dintre filmele eligibile din programul festivalului, incluse pe lista Federaţiei.

3 x 3

Secţiune non-competiţională, dedicată operei a 3 regizori români sau străini, din care vor fi proiectate câte 3 filme.

Supernova

O secţiune non-competiţională, ce include filme premiate la alte festivaluri, filme care au creat în jurul lor un interes deosebit, precum şi avanpremiere ale unor filme achiziţionate de distribuitorii români.

Fără limite / No Limit

Secţiune non-competiţională ce cuprinde o selecţie de filme-şoc, inovative şi provocatoare  din punct de vedere al tematicii, modului de realizare sau subiectelor abordate

Focus

Secţiune non-competiţională, ce prezintă o selecţie din cele mai în vogă filme ale anului, aparţinând unor cinematografii naţionale.

Alături de aceste secţiuni, cea de-a XI a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va cuprinde evenimente speciale, conferinţe, sesiuni de lucru, ateliere de artă digitală, programe de educaţie media şi artă cinematografică pentru tineri şi adolescenţi, concerte, expoziţii foto, lansări de carte etc.

Pentru secţiunile competitive, distribuitorul/producătorul filmului selectat intr-una din cele 3 secţiuni se obligă să acorde dreptul de difuzare, în cadrul festivalului, gratuit, fără a solicita plata vreunei taxe de proiecţie.

 

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise într-una din primele trei secţiuni, trebuie să îndeplineasca cumulativ următoarele condiţii:

 

1. Filmele trebuie să fi fost produse (data premierei) în ultimii 2 ani faţă de termenul limită de înscriere.

2. Filmele trebuie să nu mai fi fost proiectate la niciun alt festival din România.

3. Suportul cinematografic (de proiecţie) să fie pelicula de 35 mm, sau suport digital (caseta HDCAM, DVCAM, DIGIBETA PAL; în mod excepţional, vor fi acceptate casete BETA în format NTSC).

4.Toate filmele de lungmetraj vor fi prezentate in versiunea originală, cu subtitrare în limba română. Distribuitorul/producatorul filmului trebuie să furnizeze festivalului lista de dialoguri în limba engleză, sau, în mod excepţional, în limba franceză.

5. Nu există durată limită sau restricţii privind genul filmului, cu excepţia competiţiei de scurt metraje a secţiunii Umbre/Shadows

Un juriu internaţional format din cinci membri, personalităţi ale cinematografiei mondiale, va decerna urmatoarele premii:

Trofeul "Transilvania" - pentru cel mai bun film aflat in Competiţie

Premiul pentru cea mai bună  regie

Premiul pentru cel mai bun scenariu

Premiul pentru cea mai bună imagine

Premiul pentru cea mai bună interpretare

 

Alte premii oferite în festival sunt:  

      6. Premiul FIPRESCI - oferit de către juriul Asociaţiei Presei Străine de Film

      7. Premiul publicului - prin votul publicului

      8. Premiul de excelenţă 

      9. Premiul pentru întreaga carieră - oferit unei personalităţi din cinematografia europeană

   10.  Premiul pentru întreaga activitate- oferit unei personalităţi din cinematografia autohtonă

   11.  Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj prezentat în secţiunea "Umbre"

   12.  Premiul Zilelor Filmului Românesc secţiunea lungmetraj 

   13.  Premiul Zilelor Filmului Românesc – secţiunea scurt- metraj

    14. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut

 

Reguli pentru înscriere

Producătorul, sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze online pe site-ul oficial al festivalului formularul de înscriere şi să trimită o copie printată a formularului împreună cu un DVD şi un sinopsis la sediul festivalului până la urmatoarele date:

15 februarie 2012: pentru filmele înscrise în competiţia oficială şi secţiunea Umbre ( scurt şi lungmetraj)

15 martie 2012: pentru filmele înscrise în competiţiile secţiunii Zilele Filmului Românesc ( scurt şi lungmetraj).

 

Filmele înscrise dupa aceste date nu vor fi luate în considerare!

Reguli în vederea preselecţiei:

Organizatorii vor anunţa selecţia festivalului până la data de 27 aprilie 2012.

Costurile de transport pentru pelicula filmului (tur-retur) vor fi suportate de către distribuitorul/producatorului filmului.

Poliţa de asigurare a Festivalului acoperă incendierea, furtul, deteriorarea sau distrugerea peliculei pe perioada desfaţurării evenimentului.

Programul oficial  (ordinea, orele de proiecte ale filmelor selectate) al festivalului va fi decis în totalitate de către organizatorii festivalului.

Festivalul este deschis marelui public. Un număr important de ziarişti acreditaţi din presa scrisă şi audio-video, precum şi distribuitori vor fi prezenţi la manifestare.

Regizorii ale căror filme vor fi selectate pentru Competiţia internaţională sunt invitaţi să participe pe toată durata Festivalului. TIFF acoperă cheltuielile legate de transport, cazare şi masă.

Participarea la Festival implică respectarea necondiţionata a tuturor articolelor regulamentului.

Reguli pentru selecţie:

Pelicula, însoţită de lista de dialoguri (în limba engleză sau franceză), vor fi expediate la adresa Str. Popa Soare nr. 52, et.1, ap.4, sector 2, Bucureşti, România. Data limita de primire a filmelor selecţionate în copie originală este 11 mai 2012.

Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat: 5 de caiete de presă,10 stills-uri din film, foto şi biofilmografia regizorului, lista de subitrări (în engleză sau franceză), trailerul filmului, 10 postere de film, 1 casetă Beta sau DVD cu promo/trailerul filmului, caseta tehnică a filmului trebuie să ajungă la sediul festivalului până la 11 mai 2012.

DVD-ul va fi trimis prin curier sau par avion la sediul festivalului pâna la 10 martie 2012. DVD-urile sau casetele filmelor ce nu au fost selecţionate vor fi returnate doar daca deţinatorul drepturilor filmului înscris plateste în avans taxele poştale pentru expediţie.

Distribuitorul/producatorul filmului înscris îsi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.