Regizorii Gaspar Noé, Ildikó Enyedi și Alexandru Solomon, celebrați în secțiunea 3x3 | TIFF

Regizorii Gaspar Noé, Ildikó Enyedi și Alexandru Solomon, celebrați în secțiunea 3x3

31.05.2022 15:17

La cea de-a 21-a ediție, Festivalul Internațional de Film Transilvania (17-26 iunie) revizitează operele a trei autori de marcă din Franța, Ungaria și România. Cele mai premiate, dar și cele mai noi producții semnate de Gaspar Noé, Ildikó Enyedi și Alexandru Solomon vor fi proiectate la Cluj-Napoca în secțiunea 3x3. Programul complet al ediției va fi disponibil în curând pe tiff.ro.

3x3: Gaspar Noé

Supranumit și copilul teribil al cinematografiei franceze, regizorul Gaspar Noé s-a născut în Argentina, în 1963, și s-a mutat în Franța, împreună cu familia, la vârsta de 12 ani. În adolescență, a urmat un program intensiv de film la École Nationale Supérieur Louis Lumière, apoi a ales să studieze filozofia. În anii ’80 regiza primele scurtmetraje, iar în 1991 își înființa propria casă de producție și lansa mediumetrajul Carne, o poveste tulburătoare, distinsă cu Premiul Juriului Semaine de la Critique și o mențiune la Cannes. Șapte ani mai târziu, regizorul se întorcea în selecția oficială a prestigiosului festival cu Singur împotriva tuturor/ Seul contre tous, o versiune mai amplă a aceleiași povești.

În 2002 se lansa pe marile ecrane Ireversibil / Irreversible cu Vincent Cassel și Monica Bellucci, considerat unul dintre cele mai șocante filme din istorie. Spectatorii TIFF vor avea ocazia să-l urmărească la TIFF în versiunea cronologică, lansată în 2019 la Festivalul de la Veneția. Din retrospectivă nu putea să lipsească Enter the Void, a cărui acțiune se petrece în Tokyo și care urmărește experiența extracorporală post-mortem a unui tânăr. Despre filmul care s-a bucurat de o premieră mondială la Cannes, în 2009, Noé declara că a trebuit să aștepte 20 de ani ca să-l producă, pentru că tehnologia de care avea nevoie nu exista până la acel moment.

Ireversibil / Irreversible

În premieră în România se va vedea în secțiunea 3x3 Vortex, considerat de publicația Screen International ,,cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé’’. Distins cu Premiul Zabaltegi-Tabakalera la San Sebastián, filmul urmărește un cuplu de vârstnici care-și trăiește ultimele zile într-un apartament din Paris. În rolurile principale joacă actrița Françoise Lebrun și faimosul regizor italian Dario Argento, cunoscut pentru influența pe care a avut-o, de-a lungul carierei, asupra genului horror modern. Vortex va ajunge din toamnă în cinematografele din țară, distribuit de Independența Film.

3x3: Ildikó Enyedi

Regizor, scenarist și producător multi-premiat, cineasta maghiară Ildikó Enyedi a îmbrățișat lumea filmului după un amplu proces de explorare a artei conceptuale. A fost membră a faimosului grup interdisciplinar Indigo și a colaborat cu Balázs Béla Studio, singurul studio de film independent care exista în Europa de Est înainte de ’89. Recunoașterea ei internațională avea să vină în 1990, când lungmetrajul Secolul meu 20/ My Twentieth Century obținea Camera d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Considerat un superlativ al cinematografiei maghiare a tuturor timpurilor și inclus de prestigioasa publicație New York Times în topul celor mai bune 10 producții ale anului, filmul inclus în retrospectiva TIFF urmărește viețile a două surori gemene, separate în copilărie, după dispariția tragică a mamei. Cu două destine complet diferite, una fiind o anarhistă feministă, iar cealaltă o aventurieră hedonistă, ele se regăsesc întâmplător în timpul unei călătorii de lux cu faimosul Orient Express. Secolul meu 20  se va vedea la TIFF  în versiune restaurată digital.

Secolul meu 20/ My Twentieth Century

Colecția de bijuterii cinematografice prezentate în secțiunea 3x3 va readuce la TIFF și filmul care a marcat în 2017 revenirea cineastei Ildikó Enyedi, după aproape două decenii:  Despre trup și suflet/ On Body and Soul. Povestea de dragoste atipică a doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte, s-a bucurat de două proiecții sold-out la ediția din 2017 a festivalului, a fost distinsă cu Ursul de Aur, Premiul FIPRESCI și Premiul Juriului Ecumenic la Berlinală, iar în 2018 a obținut o nominalizare la Oscaruri, la categoria Cel mai bun film străin. În premieră în România, spectatorii vor urmări și cea mai nouă producție semnată de regizoarea maghiară, prezentată anul trecut la Cannes: Povestea soției mele/ The Story of My Wife, despre modul în care teama și gelozia pot distruge o relație.

Retrospectiva Ildikó Enyedi este susținută de Institutul Cultural Maghiar București și National Film Institute Hungary.

3x3: Alexandru Solomon

Un nume emblematic pentru lumea filmului documentar din România, Alexandru Solomon este regizor, director de imagine, producător și scenarist și se numără printre cei mai apreciați cineaști din țară. Este membru al European Documentary Network și Președintele Festivalului de film Documentar One World Romania. S-a remarcat în lumea filmului în 1993, odată cu lansarea filmului Privește înainte cu mâine (r. Nicolae Mărgineanu), la care a lucrat ca director de imagine, iar de-a lungul carierei sale, din același rol, a colaborat cu nume importante ale cinematografiei autohtone. Cea mai recentă producție a cărei imagine poartă semnătura sa este lungmetrajul Om Câine, debutul regizorului Stefan Constantinescu, care va fi prezentat anul acesta la TIFF în secțiunea ZFR.

În paralel cu activitatea sa din spatele camerei, Solomon a scris și regizat numeroase documentare prezentate și premiate la marile festivaluri. La cele mai multe dintre ele a lucrat și ca director de imagine. Stilul său unic, neconvențional, testează limitele genului, îmbinând elementele specifice documentarului cu ficțiunea. În retrospectiva dedicată autorului, spectatorii vor urmări producția franceză Clara B (2006), o meditaţie asupra memoriei arhivelor și istoriei secolului XX, care ia forma biografiei unei fotografe fictive, dar și Război pe calea undelor, un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece și a ecourilor contemporane ale acestei confruntări. Selecția va fi completată de Ouăle lui Tarzan, filmul prezentat în 2017 la Karlovy Vary și nominalizat un an mai târziu la European Film Awards, care pornește pe urma unui legendar proiect stalinist: crearea unui hibrid om-maimuță, un ideal al omului muncitor. Spectatorii TIFF vor avea ocazia să urmărească și cinci dintre scurtmetrajele documentare semnate recent de Alexandru Solomon: Trei conversații, Călătorii reciclate, Noli me tangere, Made in Romania, Art+Porn-Nation.

Ouăle lui Tarzan

Filmele din secțiunea 3x3 vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, în ediție limitată, pe platforma Eventbook. Programul complet al acestei ediții va fi disponibil în curând, pe platforma festivalului și în aplicația TIFF Official App.

***

Ne puteți urmări pe:

tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube

Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.