„Mănuşile Roşii”aplaudat la scenă deschisă în penultima seară a TIFF Sibiu | TIFF

„Mănuşile Roşii”aplaudat la scenă deschisă în penultima seară a TIFF Sibiu

13.06.2010 03:00

 

Anunţata prezenţă a regizorului Radu Gabrea şi a echipei care a realizat filmul „Mănuşile Roşii” a făcut ca Piaţa Mică din Sibiu să fie neîncăpătoarea sâmbătă seara pentru ceea ce numea Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, „adevărata premieră a acestui film”. Strâns legat de Sibiu, atât prin faptul că o mare parte din film a fost filmată în zona Sibiului, dar şi prin Eginald Schlattner, stabilit în comuna sibiană Roşia, „Mănuşile Roşii” a fost o peliculă ce a trezit sentimente contradictorii în sibieni, care au trecut de la ochi înlăcrimaţi la furie, apoi la resemnare pentru ca la final să asculte cu sufletul la gură propria experienţă a regizorului cu sistemul odios care a subjugat România zeci de ani. Un film greu, plin de amintiri dureroase, cu o interpretare magistrală a lui Alex Mihăileanu ce a acceptat cu modestie cuvintele de laudă rostite din public la finalul proiecţiei. Întâlnirea echipei „Mânuşilor Roşii” cu sibienii a fost moderată de jurnalistul Antenei 1 Sibiu, Răzvan Marcu.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se încheie în această seară cu o peliculă de animaţie premiată în repetate rânduri, „Fantastic Mr. Fox”. Filmul este povestea unei familii de vulpi care luptă pentru propriul teritoriu cu fermierii hrăpăreţi. Actori de primă clasă dau viaţă personajelor animate, printre ele veţi putea recunoaşte vocile actorilor George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray şi Jason Schwartzman.

Tot astăzi, la Teatrul de Vară va avea loc proiecţia unui documentar excepţional, „Fii Cubei”, film realizat de Andrew Lang, care arată faţa nevăzută a supremaţiei Cubei în boxul mondial. Filmul arată într-un mod cât se poate de realist felul în care Cuba îşi pregăteşte marii boxeri, ce încep pregătirea şi îşi dezvoltă agresivitatea de la o vârstă fragedă.

În ultima zi de Festival, în Centrul Cultural Habitus vor rula trei filme cu greutate, „15”, „În ziua de Crăciun” şi „Imaculata concepţie a peştişorului albastru”.

TIFF Sibiu 2010 este organizat cu sprijinul Consiliului Local, al Primăriei Municipiului Sibiu şi al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. Parteneri principali sunt EuroGsm, BenQ, News Outdoor, Buonavista Banqueting şi hotelul Ibis. Partener de promovare, Cameleon PR&Events.