2.500 de persoane la proiecţiile din cadrul Caravanei Filmelor TIFF în Braşov | TIFF

2.500 de persoane la proiecţiile din cadrul Caravanei Filmelor TIFF în Braşov

09.08.2011 03:00

Aproximativ 2.500 de persoane au luat parte, în perioada 5 - 7 august, în Piaţa Sfatului din Braşov şi la Centrul Cultural Reduta, la proiecţiile din cadrul Caravanei Filmelor TIFF, care au adus în faţa publicului nouă filme de senzaţie, actorii cunoscuţi şi poveşti de excepţie.

Cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, Caravana Filmelor TIFF a ajuns în premieră în Piaţa Sfatului şi pentru a doua oară la Centrul Cultural Reduta.

Evenimentul a debutat la Braşov pe 5 august. Astfel, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Reduta a fost prezentat un film surpriză, ce a încântat publicul, pentru ca de la ora 19.00 să ruleze filmul Drumul (r. Jasmila Zbanic), o poveste puternică despre relaţii şi modul lor de manifestare.

Primul film ce a rulat în Piaţa Sfatului a fost drama Eu sunt dragostea (Italia, 2009, r. Luca Guadagnino), un film foarte apreciat de critica internaţională, nominalizat la Globurile de Aur şi Premiile BAFTA 2011 pentru Cel mai bun film străin.

Pe 6 august, Caravana TIFF a continuat cu filmul turcesc Alb şi Negru (2010, r. Ahmet Boyacıoğlu) şi comedia anului în România, filmul Ursul (2011, r. Dan Chişu), la Centrul Cultural Reduta, de la orele 17.00, respectiv 19.00, pentru ca în Piaţa Sfatului să ruleze, de la 21.30, un film de senzaţie, Drumul de întoarcere (2010, r. Peter Weir), care îl aduce pe actorul Dragoş Bucur în faţa publicului din România, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa. El joacă alături de actori precum Ed Harris, Collin Farrell sau Saoirse Ronan în cea mai recentă peliculă semnată Peter Weir (regizorul unor filme precum The Truman Show, Dead Poets Society sau Master and Commander).

Caravana TIFF s-a încheiat la Braşov în data de 7 august, cu alte trei filme de ratat: Iluzionistul (Marea Britanie, Franţa, 2010, r. Sylvain Chomet), unul din cele mai apreciate filme de animaţie realizate la nivel european, şi drama poloneză Tot ce îmi place (Polonia, 2009, r. Jacek Borcuch), foarte apreciată la nivel internaţional, la Centrul Cultural Reduta, în timp ce în Piaţa Sfatului filmul ce a încheiat Caravana la Braşov a fost Ursul, în regia lui Dan Chişu.

În decursul celor 2 ediţii de succes ale proiectului Caravana Filmelor TIFF, publicul s-a dovedit extrem de receptiv la iniţiativa APFR. În 2010, peste 15 000 de spectatori au ales să se bucure de filmele prezentate în Caravană.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de mare anvergură, Operation Kino/ Caravana Filmelor TIFF, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

A 3-a ediţie a Caravanei se desfăşoară în intervalul 12 iulie – 18 septembrie 2011 şi cuprinde 13 destinaţii: Porolissum, Zalău, Timişoara, Mediaş, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Călăraşi, Turda, Oradea, Tulcea, Siret, Rădăuţi.

Caravana Filmelor TIFF este principalul proiect din campania naţională demarată de APFR încă din 2009, cu scopul de a re-atrage publicul român către cinema, de a oferi cinefililor evenimente speciale de 2-3 zile, în care se proiectează filme de succes din ţările UE şi non-UE, cele mai noi titluri de film românesc, filme de artă, dar şi filme de public, oferind celor prezenţi o atmosferă unică de festival.

Evenimentul Caravana Filmelor TIFF în Braşov a fost sprijinit de Primăria Municipiului Braşov şi Centrul Cultural Reduta.

Parteneri media: Zile şi Nopţi, Monitorul Expres, Transilvania Expres, TEX FM, IubescBraovul.ro, MyTEX.ro.

Distribuitor parteneri: Transilvania Film şi Clorofilm

Partener tehnic: BenQ