Annie Girardot s-a stins din viaţă | TIFF

Annie Girardot s-a stins din viaţă

01.03.2011 02:00

Câştigătoarea Premiului pentru Întreaga Activitate la TIFF 2005, actriţa franceză Annie Girardot, s-a stins din viaţă luni, 28 februarie 2011, la Paris, la vârsta de 79 de ani.

Girardot rămâne una dintre cele mai importante şi mai influente actriţe franceze ale secolului XX, cariera sa întinsă pe parcursul a mai bine de 50 de ani rămânând memorabilă pentru toate generaţiie de cinefili.

Născută pe 25 octombrie 1931 la Paris, a apărut pentru prima dată pe marele ecran în lungmetrajul lui  André Hunebelle,  Treize à table. Rolul antologic din capodopera lui Luchino Visconti, Rocco şi fraţii săi (1960) i-a adus consacrarea instantanee, transformând-o într-una dintre cele mai cunoscute şi mai dorite actriţe de pe Continent. În ultimii ani de carieră, roluri precum cele din filmele lui Michael Haneke, Pianista (2001) şi Ascuns / Caché (2005) au păstrat-o în atenţia spectatorilor şi realizatorilor de film din Europa.

În 2005, Annie Girardot a venit la  Cluj-Napoca pentru a primi Premiul pentru Întreaga Activitate pe scena Galei de închidere a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, fiind protagonista câtorva dintre cele mai emoţionante momente din istoria festivalului. Doamna Girardot a fost unul dintre primii invitaţi de marcă – actori de clasă mondială – care au venit la TIFF, oferind, prin participarea sa şi acceptarea Premiului pentru Întreaga Activitate, o certificare importantă pentru festivalul aflat – pe atunci – la a patra ediţie.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania îşi exprimă durerea şi părerea de rău şi adresează condoleanţele sale familiei, dar îşi reafirmă şi admiraţia pentru o adevărată prietenă şi o artistă emblematică, aparţinând istoriei cinematografului european.