Anthropoesis Intercultural Fusion la TIFF: explorare muzical-vizuală a Balcanilor | TIFF

Anthropoesis Intercultural Fusion la TIFF: explorare muzical-vizuală a Balcanilor

31.05.2011 03:00

În cadrul Zilei Diversitatii, Centrul de Cercetare si Dezvoltare Interculturala Anthropoesis oferă duminică, 5 iunie, un fusion inedit de ritm, coreografie si foto-cinematografie. La ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, alaturi de un film documentar realizat in Albania, Anthropoesis Intercultural Fusion aduce impreuna muzicieni din Romania, R. Macedonia si Serbia (secui, aromâni, vlahi). Centrul Intercultural Anthropoesis promoveaza ideea: "Together! It's natural, it's cultural, it's possible!"

La ora 18.30 sinteti invitati la Galeria Muzeului National de Arta unde va avea loc proiectia documentarului Balkan’s Digest / Devorarea Balcanilor (regia Ionuţ Piţurescu). Filmul spune povestea diversitatii Balcanilor, a unui om care refuza sa se dea batut si a unei culturi care nu renunta la dreptul sau de a exista. Remanenţă a Imperiului Roman de Răsărit, Aromânii/Armânii au supravietuit ca o misterioasa sinteză culturală a ultimului mileniu balcanic. În inima munţilor din sudul Albaniei, Grabova este cea mai greu accesibila dintre cele cinci cetati care formau cindva legendara retea urbana moscopolitana. Explorare a intreteserii dintre urbanitate si nomadism regasibila algoritmic in destinele similare a numeroase alte asezari din Albania, Grecia si R. Macedonia, povestea Grabovei devine emblematica pentru dinamica interculturala a Europei de Sud-Est. “Balkan’s Digest”, referinta dialogica la “Reader’s Digest”, invita la o regindire a devorarii de sine a Balcanilor, convinsi ca il devoreaza pe "Celălalt".

În completarea filmului Balkan’s Digest, un concert fusion intens „deschide” din punct de vedere muzical Ziua Diversităţii la TIFF: de la ora 21:30, pe scena de la TIFF Meeting Point (curtea Muzeului Naţional de Artă), grupurile Biokolective Swing şi Balkan Morgana realizeaza un fusion intercultural România, R. Macedonia, Serbia, conturind un spectacol de mişcare şi sunet memorabil. Biokolective Swing se remarcă printr-un repertoriu arhaic, bazat pe folosirea unor instrumente extrem de rare astăzi, precum cobza, cavale, gorduna, tilinca, drimba, braci, in timp ce sârbo-macedonenii de la Balkan Morgana au un sound tipic spaţiului sud-est european, recuperând melodii aromâneşti/armâneşti şi vlahe/rumâneşti interpretate cu accente specifice unor ritmuri si repertorii balcanice ancestrale. Pulsiunile improvizatorice, relatiile dintre vechi si nou vor fi puse in valoare de o atmosfera vizuala inedita ce va imbraca seara cu imagini rare ale Balcanilor. Intrarea la concertul susţinut de cele două formaţii este liberă.