Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu proiecţie specială la Cinemateca TIFF | TIFF

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu proiecţie specială la Cinemateca TIFF

22.11.2010 02:00

Surprizele continuă la Cinemateca TIFF Cluj. Miercuri, 24 noiembrie, de la 19.30, la Cinema Arta va avea loc o proiecţie specială a filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în prezenţa regizorului Andrei Ujică.

Prezentat în premieră absolută la Festivalul de Film de la Cannes 2010, primit cu aplauze la Gala de Închidere a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj şi la Gala de Deschidere a TIFF Sibiu, recompensat recent cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bergen - BIFF (Norvegia) – secţiunea documentar şi cu premiul pentru Cel mai Bun Documentar Est-European la Festivalul de Film Documentar de la Jihlava (Cehia), filmul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a fost aşteptat cu interes pe marele ecrane din România.

Filmul lui Andrei Ujică face portretul lui Nicolae Ceauşescu exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român. Spectatorii îl vor vedea pe dictator pe şantiere, sau în delegaţii şi vor urmări inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu. Pelicula conţine, de asemenea, şi imagini care nu au mai fost difuzate până acum. 

În timpul procesului sumar la care a fost supus împreună cu soţia sa, Nicolae Ceauşescu îşi trece în revistă perioada din viaţă în care a fost la putere : 1965 - 1989. Asistăm la un tablou de epocă, care aduce aminte prin amploare de frescele filmice americane, despre generaţia Războiului din Vietnam, de exemplu...”Dictatorul nu e decât un artist, care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se numeşte Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu”, a declarat regizorul filmului, Andrei Ujică.

La finalul proiecţiei, publicul va putea afla direct de la regizor amănunte din procesul inedit de realizare a filmului, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Intrarea la proiecţia eveniment se va face pe bază de bilet, în valoare de 7 lei, ce poate fi achiziţionat de la casa de bilete a Cinematografului Arta.

După proiecţia specială de miercuri, publicul cinefil este aşteptat joi 25 noiembrie, începând cu ora 18.00, la co-producţia româno-ungaro-britanică Katalin Varga, recompensată cu premiul Descoperirea Europeană a Anului la Premiile Academiei Europene de Film din 2009. Iar de la h 20.00, Cinema Arta va fi gazda unei producţii de origine elveţiană selecţionată la TIFF 2007 : La vraie vie est ailleurs/ Viaţa e în altă parte.

Intrarea la Filmele TIFF de Joi rămâne gratuită.

Pentru a rezerva un loc în sală, în zilele de miercuri şi joi se pot ridica de la casa de bilete a cinematografului Arta, invitaţii (de o persoană) pentru filmele TIFF din săptămâna respectivă. Fiecare persoană poate ridica maxim 3 invitaţii per film. Prioritate la intrare vor avea cei care prezintă invitaţia.  

Pentru mai multe informaţii despre programul Cinematecii, puteţi intra si pe pagina de facebook: www.facebook.com/cinematecatiff.

 

Cinemateca TIFF este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinută de România Film 

Eveniment oferit de GAMELOFT 

Parteneri locali: Asociaţia Studenţească BEST Cluj-Napoca, Cărtureşti, Student Sound 

Parteneri media: Europa FM, Adevărul de Seară, Zile şi Nopţi