Caravana TIFF îl aduce pe Stefan Kitanov la Timişoara | TIFF

Caravana TIFF îl aduce pe Stefan Kitanov la Timişoara

11.08.2010 03:00

În perioada 13-15 august, Caravana TIFF staţionează la Timişoara. Pe lângă proiecţiile de senzaţie, organizatorii Caravanei au pregătit o surpriză de proporţii cinefililor. Astfel, sâmbătă, 14 august, începând cu ora 20:30, la Cinema Studio, publicul se va putea bucura de proiecţia filmului Lumea e mare iar salvarea se ascunde după colţ  / The World is Big and Salvation Lurks around the Corner (R. Stephan Komandarev) în prezenţa producătorului filmului, Stefan Kitanov.

Stefan Kitanov este unul dintre reprezentantii de seamă ai industriei de film din Bulgaria, fiind fondatorul  Festivalului Internaţional de Film de la Sofia şi membru al Academiei Europene de Film. De asemenea, între anii 1992-1999, Kitanov a fost şi directorul Cinema House, cea mai importantă companie de distribuţie de filme independente din Bulgaria. Producătorul a acceptat cu entuziasm invitaţia de a participa la proiecţia filmului său de la Timişoara, de altfel un oraş-cheie pe harta Caravanei.

Lumea e mare iar salvarea se ascunde după colţ spune povestea unui tânăr bulgar crescut în Germania, Alex, care în urma unui accident de maşină nu-şi mai aduce aminte nici cum îl cheamă. Încercînd să-l vindece de amnezie, bunicul său Bai Dan organizează o călătorie spirituală în trecut, în ţara de unde au venit. În timp ce călătoresc prin timp şi spaţiu şi traversează jumătate de Europă, e joacă table, cel mai simplu şi în acelaşi timp cel mai complicat dintre jocuri. Alex va înţelege cine e şi că jocul de table este cheia poveştii sale. Destinul este zarul pe care-l ţinem în mînă, iar viaţa este un joc între noroc şi aptitudini.

Filmul a fost desemnat în 2008, în cadrul Festivalului de la Sofia, Cel mai bun film bulgar, continuând să obţină importante premii la festivaluri internaţionale: Premiul publicului - Zurich 2008, Premiul special al juriului - Varşovia 2008, Premiul Netpac - Menţiune specială, Premiul Don Quixote - Tallinn 2008, Premiul Juriului - Bergen 2008.

După proiecţia filmului, producătorul bulgar va participa la o discuţie cu publicul timişorean, pe care-l va provoca şi la... o partidă de table.

 

Caravana filmelor TIFF este organizată în perioada 24 iulie - 1 sept 2010 în colaborare cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul şi este co-finanţată de Media International. Acest proiect îşi propune să continue campania de re-atragere a publicului român către cinema şi să orienteze atenţia acestuia către filme de succes din ţările UE sau non-UE.

Caravana filmelor TIFF / Operation Kino este prezentată de Ursus.

Acest eveniment este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul România Film

Partener de promovare: Cameleon PR&Events

Partenerii media: Europa FM, Evenimentul Zilei, Zile şi Nopti, TVR Timişoara

Sponsor: EuroGsm

Partener tehnic: BENQ

În colaborare cu Asociaţia 1Banat.eu, Timişoara şi Universitatea „Politehnică” din Timişoara