Ce aduce nou a zecea ediţie TIFF? | TIFF

Ce aduce nou a zecea ediţie TIFF?

21.03.2011 02:00

Secţiunile tradiţionale ale festivalului, atât de populare în rândul publicului, precum Competiţie, Supernova, Shadows/Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă documentarule?, 3x3, Focus, Ziua HBO sau Ziua Maghiară vor fi prezente şi în acest an.

Acestora li se adaugă o serie de secţiuni speciale, precum Wasted Youth, alcătuită din filme care realizează portrete ale vieţii de adolescent, de cele mai multe irosită sau afectată de constrângeri sociale, tehnologie sau tentaţii de toate felurile şi Back to TIFF, ce reuneşte cele mai recente producţii ale regizorilor premiaţi în ediţiile precedente ale festivalului.

Cinefilii vor putea viziona în cadrul Wasted Youth filmul şoc-al secţiunii Panorama din cadrul Festivalului de la Berlin, Gandu (r. Q-Kaushik Mukherjee), povestea unui tânăr ale cărui frustrări şi probleme îl determină să caute refugiul într-o lume dominată de rap, pornografie şi droguri.

Highlight-ul secţiunii Back to TIFF va fi în mod cert comedia Cousinhood, al treilea film al regizorului spaniol Daniel Sánchez Arévalo, după Albastru închis aproape negru şi Graşii, prezente în competiţia TIFF în ediţiile precedente şi ambele recompensate cu Premiul Publicului.

Zilele Filmului Românesc se anunţă şi ele foarte pline din punct de vedere al producţiilor autohtone şi al evenimentelor speciale. Astfel, la zece ani de la apariţia Noului Val de cineaşti români, publicul se va putea bucura de o proiecţie cu totul specială, a unui film perceput ca un moment cheie pentru cinematografia românească Marfa şi banii – debutul lui Cristi Puiu. De asemenea, în cadrul ZFR va fi lansat cel de-al doilea numar al revistei AperiTIFF, ediţia glossy în limba engleză a publicaţiei festivalului, realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York, şi dedicată atât actualităţii cinematografice din 2011, cât şi aniversării celor 10 ani de la apariţia Noului  Cinema Românesc.

Programul de Educaţie Media şi Cinematografică – EducaTIFF, lansat la ediţia 2009 a festivalului, continuă şi în acest an. Astfel, organizatorii îşi respectă obiectivul de a apropia de cinema tânăra şi foarte tânăra generaţie de spectatori. O serie de filme grupate pe categorii de vârstă, selecţionate de profesionişti în domeniu, vor fi proiectate în cadrul acestui program, pe baza lor fiind iniţiate discuţii şi teme de dezbateri ample între elevi, profesori şi realizatorii prezenţi la festival.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca si între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Peste 300 de filme au fost înscrise în acest an la Festivalul din Cluj.

Recent, TIFF a fost acreditat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF). Acreditarea FIAPF funcţionează drept o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. Festivalul Internaţional de Film Transilvania a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din 40 de alte festivaluri competiţionale din toată lumea.