Dezbateri şi lansări-eveniment în ziua 7 de TIFF | TIFF

Dezbateri şi lansări-eveniment în ziua 7 de TIFF

08.06.2011 03:00

Cea de-a şaptea zi a Festivalului, joi, 9 iunie, aduce o serie de lansări care vor cuceri publicul şi invitaţii festivalului deopotrivă.

La ora 17.00, timp de o oră, în TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii TIFF şi Institutul Cultural Român din New York organizează masa rotundă 10 ani de la naşterea Noului Val al Filmului Românesc: ecouri în USA şi în lume. Dezbaterea, moderată de Corina Şuteu – director ICRNY, îi va avea ca invitaţi, printre alţii, pe Laurence Kardish (Programator principal de film la MoMA - Muzeul de artă Modernă din New York), David Kwok (Director de programare al Tribeca Film Festival din New York), Basil Tsiokos (programator la Sundance Film Festival şi critic de film la Indiewire), sau Margaret von Schiller (Mingus Films).

Dezbaterea se va concentra pe reacţia internaţională la evoluţia rapidă a succesului cinematografiei româneşti în ultima decadă şi pe analiza motivelor interesului atât de viu al criticilor, programatorilor şi distribuitorilor internaţionali pentru filmul românesc. De asemenea, discuţia va atinge şi contextul larg al industriei cinematografice de azi.

În cadrul acestei mese rotunde va fi lansat şi numărul 2 al revistei speciale AperiTIFF 2011, în limba engleză, oferind o amplă analiză a fenomenului cinematografic românesc din ultimii 10 ani. Publicaţia, produsă cu sprijinul Institutulul Cultural Român şi al ICR New York, a fost coordonată de criticul de film Mihai Chirilov, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii va găzdui, cu începere de la ora 13.00, şi lansarea DVD-ului Morgen (regia Marian Crişan). Un film amuzant, simplu şi plin de candoare. Proiectat în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2011, Morgen a fost nominalizat la 11 Premii Gopo și a câștigat câte 3 premii importante la prestigioasele festivaluri de la Locarno și Salonic.

O altă lansare de DVD va avea loc la TIFF Meeting Point, de la ora 16.30: Lumea văzută de Ion B (regia Alexandru Nanau) – cel mai de succes film documentar românesc al ultimilor ani, o producţie HBO Central Europe şi Alexander Nanau Production. Singura producţie autohtonă recompensată, până în prezent, cu un premiu Emmy International (la categoria Arts Programming), filmul regizat de Alexander Nanau spune povestea incredibilă a lui Ion Bârlădeanu, devenit, peste noapte, din homeless bucureştean – un artist recunoscut în lumea întreagă.