HBO România anunţă juriile "Concursului Naţional de Scenarii", editia 2010 | TIFF

HBO România anunţă juriile "Concursului Naţional de Scenarii", editia 2010

15.02.2010 02:00

Concursul National de Scenarii” se află la cea de-a X-a ediţie. HBO Romania va organiza şi în acest an Concursul în parteneriat cu APFR (Asociatia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuând colaborarea începută în 2005.

Juriul Concursului National de Scenarii este urmatorul:

Pentru sectiunile scenarii de scurt si lung metraj:

• Cristina Corciovescu – Critic de film

• Andrei Creţulescu – On Air & OP Creative Manager HBO/ Critic de film

• Mihai Chirilov –Director TIFF/Critic de film

• Radu Jude – Regizor/ Scenarist/ Producator

• Ana Maria Sandu - Scriitor/ Jurnalist

Pentru sectiunea scenariu de documentar:

• Cristina Corciovescu – Critic de film

• Andrei Creţulescu – On Air & OP Creative Manager HBO/ Critic de film

• Mihai Chirilov –Director TIFF/ Critic de film

• Thomas Ciulei – Regizor/ Scenarist

• Ana Maria Sandu - Scriitor/ Jurnalist

«Concursul Naţional de Scenarii» este unul dintre cele mai importante proiecte iniţiate şi derulate de HBO România, devenind deja o tradiţie. Tot o tradiţie o reprezinta, deja, organizarea lui în parteneriat cu cel mai important şi credibil eveniment de film din România, primul şi cel mai vechi festival de film de lung metraj din ţară. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demostrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.

După ce a devenit, în ultimii doi ani, unul dintre cei mai importanţi producători de film documentar din ţară, HBO România a introdus, în 2009, şi scenariul de documentar în palmaresul Concursului Naţional de Scenarii. Proiectele finaliste ale acestei secţiuni (Circul vesel, de Claudiu Mitcu; Tribal Music in the Global Village. The Shukar Collective Project de Matei Alexandru Mocanu şi Victoria, între 8 şi 9 de Adrian Voicu) au devenit producţii originale HBO România şi vor avea premiera în cursul anului 2010, dovedind importanţa pe care o acordă HBO România atât concursului de scenarii, cât şi producţiei autohtone de film documentar.

Si anul acesta se va folosi pentru inscrierea scenariilor, site-ul dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Toate înscrierile la «Concursul Naţional de Scenarii» - ediţia 2010 se pot face numai prin intermediul acestui site.

Premiile oferite de către HBO Romania în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele:

• ”Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lung metraj” este în valoare de 3000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

• ”Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj” este în valoare de 1500 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

• ”Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar” este în valoare de 2000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărtit în mod egal între aceştia.

• ”Premiul HBO - 3 zile la TIFF” va fi pus la dispoziţia celor 9 (nouă) finalişti ai celor trei categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport, acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi gasi pe site-ul http://www.tiff.ro, începand cu data de 23 mai 2010).

NOTA IMPORTANTĂ! Depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii!

A. Conditii generale de participare la Concurs privitoare la scenariile inscrise la categoriile lung metraj/scurt metraj:

Pentru a putea participa la Concursul National de Scenarii - editia 2010, sectiunile lung metraj si scurt metraj, scenariile inscrise vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii (cumulate):

- sa fie scrise in limba romana

- sa respecte regulile generale de concepere, scriere si editare aplicabile in cazul oricarui scenariu. In acest sens nu vor fi admise in concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care sa contina numai elemente de dialog fara a avea elemente descriptive a actiunii respective, scrisori etc.

- sa fie originale. Autorul nu se poate inscrie in concurs cu scenarii care sunt fie adaptari, fie preluari ale altor scenarii.

- sa fie complete

- sa aiba lungimea maxima de 125 (o suta douazeci si cinci) pagini in cazul scenariilor de lung metraj si maxim de 40 (patruzeci) de pagini in cazul scenariilor de scurt metraj.

- sa nu fi participat sau sa nu fi fost inscrise la una sau mai multe din editiile anterioare ale Concursului National de Scenarii initiat de HBO Romania

- sa contina o prezentare a subiectului de maxim 1 (una) pagina

- sa NU contina nici un indiciu/referire cu privire la autorul scenariului.

- Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii

- Parola este esentiala.

Depunerea scenariilor pentru ambele sectiuni (scurt si lung metraj) se va putea realiza in perioada 1 februarie - 1 aprilie 2010. Ora 10 am (zece ante meridian - zece dimineata) a zilei de 1 aprilie este ultima data exacta la care un scenariu se poate inscrie la Concursul National de Scenarii - editia 2010.

B. Condiţii de participare la Concurs privitoare la scenariile înscrise la categoria documentar:

Pentru a putea participa la Concursul National de Scenarii - editia 2010, sectiunea documentar, scenariile inscrise vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii (cumulate):

1. sinopsis de 1 (una) pagina in format document - document word (extensie ”doc”) sau document rich text format (extensie ”rtf”), redactata cu caractere (fonts) times new roman, dimensiunea 12, spatiere paragraf 1 ½;

2. treatment de 3-6 pagini care sa contina descrierea subiectului, descrierea personajelor (daca este cazul), o motivatie regizorala, precum si consideratii despre stil si abordare vizuala;

3. status-ul proiectului (pe ½ pagina), adica daca se afla in dezvoltare sau in filmare, daca exista acces la personaje, locatii, etc.;

Punctele 1, 2 si 3 vor fi inregistrate pe site intr-un singur document.

4. sa nu fi participat sau sa nu fi fost inscrise la una sau mai multe din editiile anterioare ale Concursului National de Scenarii initiat de HBO Romania

5. curriculum vitae al autorului / scenarist si regizor,

6. filmografie pe maxim 1 (una) pagina

Organizatorii urmaresc in special proiectele bazate pe o idee provocatoare, originala, capabila sa starneasca controverse si dezbateri.

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii.

Materialele obligatorii trebuie sa contina detalii despre:

- durata filmului: minim 52 minute si maxim 90 minute

- genul documentarului (social, istoric, etc.)

- buget, plan financiar - daca exista

Perioada de desfăşurare a concursului - secţiunea documenta

Inscrierile pentru Concursul National de Scenarii - editia 2010, sectiunea documentar, urmeaza a se desfasura in perioada 1 februarie - 1 aprilie 2010, urmând ca, cel mai târziu la data de 15 mai 2010, să fie anunţaţi cei trei finalişti ai categoriei documentar. Ora 10 am(ante meridian -10 dimineata) a zilei de 1 aprilie 2010 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2010. Anunţarea câştigătorilor celor 3 secţiuni se va face în cadrul galei de decernare a premiilor celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ce urmează a se desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 28 mai - 6 iunie 2010.

Toate aceste informaţii vor fi prezente pe site-urile: www.hbo.ro şi www.tiff.ro.

Ca si anul trecut toti finaliştii pot avea scenariul publicat pe www.liternet.ro, printr-un acord dat prin intermediului unui checkbox pe parcursul înscrierii în concurs.

Nota finala

Protectia datelor personale: In conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protectia datelor personale, organizatorul isi asuma obligatia de a nu face disponibile in nici un fel datele personale ale participantilor fara acceptul acestora, dat in conditiile legii.

Numele participantilor nu vor fi facute publice, cu exceptia numelor celor 9 (noua) finalisti.

Organizatorii nu raspund pentru informatiile oferite de catre candidati in vederea inscrierii in concurs decat in limitele verificarilor cu buna credinta ce le revin spre buna organizare si desfasurare a concursului si spre asigurarea egalitatii in drepturi a participantilor. Depistarea pana la momentul decernarii premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricaror incalcari, de catre orice participanti, a conditiilor de inscriere la concurs, da dreptul organizatorilor sa revoce premiul acordat.

Organizatorii garanteaza respectarea de catre organizatori a legislatiei in vigoare cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe precum si cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidatilor, in conditiile stabilite pentru inscrierea si participarea la concurs.