Jacqueline Bisset în faţa publicului TIFF – sâmbătă, 11 iunie 2011 | TIFF

Jacqueline Bisset în faţa publicului TIFF – sâmbătă, 11 iunie 2011

10.06.2011 03:00

Jacqueline Bisset, laureata Premiului Special TIFF 2011 pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială, participă sâmbătă, 11 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic, la proiecţia filmului regizat de Claude Chabrol, Ceremonia / La Cérémonie (Franţa-Germania, 1995), pelicula care i-a adus o nominalizare la Premiul César, categoria Cea Mai Bună Actriţă Într-un Rol Secundar.

În cadrul Galei de Închidere programate în aceeaşi zi, de la ora 20:30, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Jacqueline Bisset va fi protagonista unui moment special, cu ocazia înmânării trofeului cuvenit premiului său.

Jacqueline Bisset, invitată de onoare a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a aterizat la Cluj-Napoca miercuri, 8 iunie, fiind întâmpinată de actriţele Monica Bîrlădeanu şi Ozana Oancea. De atunci, a participat la numeroase evenimente speciale din cadrul festivalului, alături de public şi de invitaţi, a susţinut o conferinţă de presă şi o sesiune de interviuri. Printre cele mai importante proiecţii la care a participat se numără cea a filmului Balanţa, de joi, 9 iunie, de la ora 18:00. Cu această ocazie, Jacqueline Bisset i-a cunoscut pe regizorul Lucian Pintilie şi pe cea care interpretează rolul principal în pelicula premiată la Cannes, actriţia Maia Morgenstern.

Născută pe 13 septembrie 1944, în Weybridge, Marea Britanie, Jacqueline Bisset are o carieră impresionantă, ce cuprinde peste 80 de apariţii în filme de cinema şi producţii TV. Star al marelui ecran încă din anii '60, Jacqueline Bisset s-a făcut remarcată rapid, reuşind să câştige aprecierea criticii şi publicului, deopotrivă, prin rolurile sale pline de forţă şi farmec.

A debutat în filmul Fundătura /Cul-de-sac, regizat de Roman Polanski, cu Donald Pleasence în rolul principal. A fost distribuită apoi în Two for the Road (1967), alături de Audrey Hepburn, iar primul rol important l-a primit în The Cape Town Affair, în 1967, alături de James Brolin.

Rolul care a făcut-o celebră este cel al iubitei lui Steve McQueen în filmul de acţiune Locotenentul Bullitt, lansat în 1968. Anul următor îi va aduce prima nominalizare la Globurile de Aur, categoria Starul Debutant al Anului, pentru interpretarea ei din The Sweet Ride. Jacqueline Bisset a fost unul din numele mari de pe afişul savuroasei comedii Airport (r. George Seaton), nominalizată la nouă categorii ale Premiilor Oscar 1971, printre care şi Cel mai bun film. Recunoaşterea europeană a obţinut-o în 1973, când apare în Noaptea americană a lui François Truffaut, film ce îi asigură un binemeritat loc între cei mai importanţi actori ai perioadei.

Şi-a consolidat renumele în Statele Unite cu The Deep / Adâncurile (1977), un film cu Robert Shaw şi Nick Nolte care i-a făcut pe cei de la Newsweek să declare că „este cea mai frumoasă actriţă a tuturor timpurilor”. A fost nominalizată, din nou, la Globul de Aur pentru comedia Who Is Killing the Great Chefs of Europe?, din 1978, iar curând după aceea apare în Rich and Famous, alături de Candace Bergen. În 1984, rolul din Under the Volcano i-a adus o nouă nominalizare la Globul de Aur.

A jucat alături de unii dintre cei mai mari actori ai ultimelor decenii. Numele său a apărut pe afişele filmelor The Life and Times of Judge Roy Bean şi When Time Ran Out, alături de Paul Newman. Albert Finney, Mickey Rourke, Anthony Perkins şi Michael York i-au fost colegi de distribuţie în mai multe producţii. A lucrat pentru regizori precum François Truffaut, Claude Chabrol, John Huston, Stanley Donen, Sidney Lumet şi George Cukor.

În 2000, Jacqueline Bisset este din nou nominalizată la Globul de Aur, categoria pentru Cea Mai Bună Actriţă Într-un Rol Secundar pentru mini-seria TV Ioana d'Arc. Pentru acelaşi rol, actriţa primeşte şi o nominalizare la prestigioasele Premii Emmy (1999).

Printre cele mai recente filme în care actriţa a jucat se numără şi The Last Film Festival (r. Linda Yellen), ultima producţie din cariera lui Dennis Hopper.