Juriu de excepţie la TIFF 2010 | TIFF

Juriu de excepţie la TIFF 2010

19.04.2010 03:00

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea parte anul acesta de un juriu de excepţie, alcătuit din personalităţi de seamă ale cinematografiei româneşti şi internaţionale.

Christine Dollhofer - fondatoarea şi Directorul festivalului Crossing Europe de la Linz, Martin Blaney - jurnalist la publicaţia Screen International, şi Monica Bârlădeanu - actriţă sunt trei din cei cinci membrii ai Juriului TIFF 2010, confirmaţi până în acest moment.  

Actriţa Monica Bârlădeanu este una dintre cele mai celebre femei din România. Cariera ei include atat apariţii în producţii internaţionale, precum serialul american de succes Lost, sau comedia Buds for Life, dar şi roluri în filme româneşti precum Moartea Domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu, recompensat cu nu mai puţin de 30 de trofee, printre care şi premiul secţiunii Un certain Regard al Festivalului de la Cannes din 2005. Recent, Monica Bârlădeanu a fost protagonista filmului Francesca, debutul regizoral al lui Bobby Păunescu, rol care i-a adus o nominalizare în cadrul Premiilor Gopo 2010, pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal.

O altă personalitate care va face parte din juriul TIFF 2010 este Christine Dollhofer, un nume sonor din industria de film austriacă, cu un aport semnificativ la dezvoltarea cinematografiei europene. Între 1997-2004, Dollhofer a fost Director artistic al Festivalului de Film Austriac- Diagonale, oferind publicului festivalier o serie de filme originale, impresionante şi surprinzătoare, selecţionate din întreaga Europa. În 2004, a pus bazele Festivalului de Film de la Linz - Crossing Europe Film Festival, devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din regiune.

Celor trei personalităţi li se adaugă şi Martin Blaney, un renumit jurnalist de la publicaţia Screen International. Martin Blaney este o figură nelipsită în cadrul festivalurilor de film din întreaga lume, în calitate de moderator de seminarii sau mese rotunde, un excelent şi extrem de activ promotor al filmelor şi cineaştilor de valoare.

Juriul TIFF 2010 va desemna câştigătorii celei de-a noua ediţii a festivalului în urma vizionării celor 12 filme incluse în Competiţia TIFF în acest an, filme atent selecţionate de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului. Selecţia Competiţiei TIFF 2010 va fi anunţată în data de 30 aprilie.

Pe lângă Trofeul Transilvania în valoare de 10.000 de euro, Juriul TIFF va acorda Premiul de regie, Premiul pentru imagine şi Premiul pentru cea mai bună interpretare.