Michael York - Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF 2011 | TIFF

Michael York - Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF 2011

09.05.2011 03:00

Unul dintre actorii anglo-saxoni emblematici ai ultimei jumătăţi de veac, britanicul Michael York, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. După Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero, York va fi unul dintre oaspeţii de onoare ai festivalului de film de la Cluj-Napoca, unde publicul îl va putea întâlni în cadrul unei proiecţii speciale.

Roluri precum Brian Roberts din Cabaret (r. Bob Fosse, 1972); D'Artagnan în Cei Trei Muşchetari (r. Richard Lester, 1973); Contele Andrenyi din Crimă în Orient Express (r. Sidney Lumet, 1974) l-au impus definitiv pe scena cinematografiei europene şi l-au făcut să fie îndrăgit de generaţii întregi de spectatori. Născut pe 27 martie 1942 în Fulmer – Anglia, Michael York a absolvit cursurile de teatru ale Universităţii Oxford în 1964, iar intrarea în Compania de Teatru a lui Laurence Olivier i-a prilejuit întâlnirea cu regiziorul italian Franco Zefirelli, cel care avea să-i aducă două dintre cele mai importante roluri interpretate de York până în 1970: cel al lui Lucentio, în Îmblânzirea Scorpiei (1967) – rolul său de debut, precum şi pe cel al lui Tybalt, în Romeo şi Julieta (1968) – primul rol important din carieră. În acelaşi an în care a debutat în filmul de lungmetraj, York a apărut în Accident , filmul regizat de Joseph Losey, câştigător al Premiului Special al Juriului la Cannes în 1967. Insula doctorului Moreau (r. Don Taylor), în care joacă alături de Burt Lancaster; Iisus din Nazaret (r. Franco Zefirelli), în care îi are ca parteneri pe Christopher Plummer, Laurence Olivier, Anthony Quinn şi pe Claudia Cardinale – câştigătoarea Premiului TIFF pentru Întreaga Carieră în 2009 şi peliculele din seria Austin Powers sunt alte filme în care Michael York a interpretat roluri memorabile.

Deţinător al unei stele pe Walk of Fame-ul de la Hollywood începând din 2002, nominalizat la Premiul Emmy 2001 pentru Cel mai bun Actor Invitat într-un Serial de Comedie (The Lot) şi la Premiul Saturn pentru Cel mai Bun Actor în 1978 (Insula doctorului Moreau), Michael York numără în cariera sa peste 131 de titluri de lung metraj, seriale şi filme TV, inclusiv roluri episodice într-unele dintre cele mai urmărite producţii de televiziune recente, precum The Simpsons, Family Guy, Justice League sau Gilmore Girls. În 1987 a făcut parte din Juriul Competiţiei Oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, iar în 2002 a primit din partea unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din Europa, Premiul Oraşului Karlovy Vary.