O comedie savuroasă deschide TIFF 2011 | TIFF

O comedie savuroasă deschide TIFF 2011

21.03.2011 02:00

În mai puţin de 3 luni, la Cluj-Napoca, va debuta cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, o ediţie ce se anunţă a fi extrem de ofertantă pentru publicul cinefil.

Dacă în 2010, clujenii erau răsfăţati în deschiderea TIFF cu Soul Kitchen (r. Fatih Akin), în acest an, o altă comedie de senzaţie va da startul celui mai important eveniment cinematografic din România: Potiche.

Scris şi regizat de Francois Ozon, unul dintre cei mai apreciaţi regizori francezi ai momentului, filmul este o adaptare a celebrei piese cu acelaşi nume, realizată de Pierre Barillet şi Jean-Pierre Grédy, şi a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia din 2010. O satiră socială cum nu se poate mai actuală în condiţiile de criză economică prin care trece lumea. Acţiunea se concentrează în jurul lui Robert Pujol, şeful tiranic al unei fabrici de umbrele pe care a moştenit-o de la socrul lui. Condiţiile inumane de muncă determină angajaţii fabricii să iniţieze o grevă, în urma căreia Robert este luat prizonier. Salvarea vine din partea soţiei acestuia, Suzanne, care apelează la ajutorul fostului ei iubit şi actual primar al oraşului, pentru a-l elibera pe ostatic şi pentru a pune capăt protestului. În cele din urmă, Suzanne va prelua conducerea fabricii reuşind să redreseze o afacere falimentară, spre surprinderea soţului care nu e dispus să renunţe la statutul de director al fabricii. Francois Ozon aduce pe marile ecrane o distribuţie impresionantă, ce reuneşte cele mai importante nume din cinematografia franceză: Catherine Deneuve, răsplătită cu Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF 2008, Gérard Depardieu sau Fabrice Luchini.