"Operation Kino" – prima Caravană a filmelor din Balcani | TIFF

"Operation Kino" – prima Caravană a filmelor din Balcani

16.03.2010 02:00

După succesul înregistrat cu proiectul Caravana Filmelor, iniţiat în 2009, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi-au propus să continue campania de promovare a cinematografiei, printr-un eveniment amplu, cu o acoperire internaţională.

TIFF, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul vor demara programul Operation Kino / Caravana TIFF, finanţat de programul Media International al UE şi menit să îndrepte atenţia publicului către o mai buna circulatie si distributie a filmelor europene sau din tari aflate in afara Uniunii. În România, Operation Kino se va desfăşura după încheierea celei de-a noua ediţii a Festivalului Intenaţional de Film Transilvania, în perioada 16 iunie – 1 august 2010. Pe acelaşi model, proiectul demarează în fiecare din celelalte trei ţări partenere, în imediata apropiere a terminării fiecărui festival în parte.

Unul dintre obiectivele majore ale proiectului Operation Kino este să contribuie la dezvoltarea unei generaţii viitoare de cineaşti talentaţi, proveniţi, în special, din ţările participante la caravană.

Fiecare festival va realiza o selecţie de 10-15 lungmetraje, pe care le va prezenta în acele oraşe sau regiuni în care publicul nu are acces la un cinematograf sau în care proiecţiile se desfasoara în conditii tehnice care lasă de dorit. Filmele programate vor fi împărţite în trei secţiuni: prima va fi consacrată producţiilor distinse cu Marele Premiu în 2009 la TIFF precum şi la Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul. A doua secţiune îşi propune să prezinte publicului caravanei cele mai bune filme europene ale anilor 2009-2010 şi, nu în ultimul rând, a treia secţiune este dedicată filmelor provenind din ţări non-Europene.

Operation Kino va mai cuprinde şi un program destinat scurt-metrajelor premiate la festivalurile participante în proiect.

Între filmele confirmate până în acest moment ca facând parte din programul Operation Kino se numără viitoarea premieră românească Caravana cinematografică, în regia lui Titus Muntean, avându-i în distribuţie pe Mircea Diaconu, Dorian Boguţă şi Iulia Lumânare şi filmul bulgăresc The World is Big and Salvation Lurks around the Corner, nominalizat pe shortlist-ul de Oscar la categoria Cel mai bun film străin.

În România, Operation Kino va ajunge la Mediaş, Zalău, Braşov, Târgu Mureş, Bacău, Timişoara, Oradea, Baia Mare, Alba Iulia, Turda, Deva, Sighişoara, Iaşi, Bistriţa, Bran, Tulcea, Sulina, Constanţa, Vama Veche.