Pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, TIFF gândeşte verde | TIFF

Pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, TIFF gândeşte verde

04.06.2011 03:00

În cadrul proiectului ecoTIFF, organizatorii au pregătit o serie de filme şi acţiuni menite să îndrepte interesul publicului către protejarea mediului înconjurător.

Programul TIFF dedicat Zilei Internaţionale a Mediului cuprinde proiecţiile a trei filme care trag un semnal de alarmă asupra cauzelor care contribuie la degradarea planetei şi pericolelor reale cu care se confruntă omenirea.

În eternitate / Into Eternity, regizat de Michael Madsen, este, în mod clar, unul dintre cele mai aşteptate documentare de la TIFF, ce va putea fi vizionat de la ora 13:00 la cinema Victoria. Premiat cu trofeul Green Award la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, filmul prezintă soluţia pe care Finlanda s-a hotărât să o adopte pentru depozitarea deşeurilor radioactive: construirea unui sistem de hale şi tuneluri subterane numit 'Onkalo'. Experţii încearcă să găsească o soluţie pentru ca aceste deşeuri să nu devină o ameninţare la adresa omenirii.

Proiecţia filmului va fi urmată de o sesiune de discuţii şi dezbateri referitoare la depozitarea în siguranţă a deşeurilor nucleare pornind de la soluţia aleasă de Finlanda. Panelul va avea loc la TIFF Lounge din Piaţa Unirii, începând cu ora 14:30, printre invitaţii prezenţi numărându-se Michael Madsen, regizorul filmului, Ion Năstăsescu - preşedintele Agentiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, Adrian Jelev - Şeful Securitătii Nucleare în cadrul Societăţii Nuclearelectrica, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor locale şi instituţiilor media implicate în campanii eco şi Ioana Ciuta – Director Executiv al Asociţiei Terra Mileniul III.

O sâmbătă obişnuită / Innocent Saturday (r. Aleksandr Mindadze) este un al titlu inclus în programul ecoTIFF din acest an, fiind selectat şi în Competiţia Oficială a festivalului. Distins cu Trofeul Label Europa Cinemas la Festivalul de Film de la  Berlin 2011, filmul are acţiunea plasată în luna aprilie a anului 1986, când un reactor al centralei nucleare din Cernobîl explodează. Un grup de prieteni şi colegi de trupă încearcă să scape din dezastrul de la Cernobîl, însă o serie de evenimente neprevăzute le încurcă planurile.

Nu în ultimul rând, la Cinema Arta, de la ora 10:00, regizoarea Coline Serreau denunţă în documentarul Soluţii locale pentru dezordinea globală / Solutions Locales Pour Un Désordre Global, un sistem agricol pervertit de imperative financiare şi invită, totodată, spectatorii să descopere noi sisteme şi tehnici de producţie de succes care, pe lângă faptul că dau recolte mai bune, repară daunele şi oferă o viaţă mai bună şi mai sănătoasă comunităţilor.

Tot pe data de 5 iunie, clujenii sunt asteptati la TIFF Café Point- Klausenburg Café, la cel de-al doilea panel din cadrul Zilei dedicate Mediului, având ca subiect de discuţie Voluntariatul ca soluţie alternativă pentru problemele de mediu, o dezbatere prezentată de Holcim şi Compania de Apă Someş.