Piaţa Unirii – kilometrul zero al TIFF 2011 | TIFF

Piaţa Unirii – kilometrul zero al TIFF 2011

25.05.2011 03:00

În perioada 3-12 iunie, în cadrul celei de-a zecea ediţii TIFF, una dintre cele mai spectaculoase şi apreciate locaţii open air ale festivalului, Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, a pregătit clujenilor un program plin de proiecţii şi evenimente, desfăşurate atât în timpul zilei, cât şi seara.

Inaugurat în 2010 ca spaţiu de proiecţie open air, sub titulatura de Ursus Open Air, spaţiul de proiecţie din Piaţa Unirii s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului, în fiecare dintre cele 10 seri ale festivalului, peste 1000 de spectatori savurând producţii de top, de la comedii de senzaţie şi documentare originale până la poveşti de dragoste memorabile şi drame impresionante.

În 2011, pe lângă proiecţiile nocturne din cadrul Ursus Open Air, cinefilii vor avea numeroase opţiuni de petrecere a timpului liber şi în timpul zilei, oferta de evenimente fiind cât se poate de tentantă.

Startul proiecţiilor Ursus Open Air din Piaţa Unirii, va fi dat vineri, 3 iunie, ora 20:30 cu filmul Nevasta la putere/ Potiche (r. Francois Ozon), comedia care marchează deschiderea oficială TIFF 2011, urmând ca pe întreaga durată a festivalului, spectatorii să fie răsfăţati cu alte 9 titluri hit, precum Vallanzasca (r. Michele Placido), selecţionat la Festivalul de la Veneţia în 2010 – un film despre cel mai celebru mafiot italian al anilor 70, cu actriţa Monica Bîrlădeanu într-un rol important,  Verii/ Primos, al treilea film al regizorului spaniol Daniel Sánchez Arévalo, după Albastru închis aproape negru şi Graşii, prezente în Competiţia TIFF în ediţiile precedente şi ambele recompensate cu Premiul Publicului, Ursul (r. Dan Chişu), un road-movie savuros lansat recent pe marile ecrane din România, sau Trezirea la realitate/ Rabbit Hole (r. John Cameron Mitchell), film ce i-a adus lui Nicole Kidman o nominalizare la Premiul Oscar pentru Cea mai Bună Actriţă într-un Rol Principal.

Pasionaţii de fotbal vor putea urmări pelicula Fratele/Hermano (r. Marcel Rasquin), povestea a doi tineri fotbalişti care îndrăznesc să spere la o viaţă mai bună atunci când un descoperitor de talente îi invită să dea probă pentru cea mai bună echipă a oraşului, Clubul de Fotbal Caracas.

Fanii celebrei actriţe Keira Knightley o vor putea admira în drama Să nu mă părăseşti/ Never let me go (r. Mark Romanek),  ce îi reuneşte în distribuţie şi pe Carey Mulligan şi Andrew Garfield.

Cine zice ăla este!/ Mine Vaganti (r. Ferzan Ozpetek) este un alt titlu de care clujenii se vor putea bucura la Ursus Open Air. Filmul a fost prezentat în cadrul celor mai prestigioase festivaluri internaţionale de film, precum cele de la Berlin (secţiunea Panorama) şi Londra sau în cadrul Festivalului de Film Tribeca de la New York. Filmul îl prezintă pe Tommaso, mezinul unei familii mari şi excentrice care visează să devină scriitor. Reîntors acasă de la Roma pentru o importantă cină de familie, în timpul căreia tatăl lui va anunţa că cedează celor doi fii controlul asupra fabricii, Tommaso este hotărât să preia controlul asupra propriei vieţi: plănuieşte să anunţe că este homosexual. Dar în acea seară, tocmai când se pregătea să spună "atenţie, vă rog", fratele său i-o ia înainte şi, spre uimirea lui Tommaso şi groaza tuturor, îşi dezvăluie propriul secret!

Oferta de filme este completată şi cu producţiile Sunetul zgomotului/ Sound of noise (r. Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson), distins cu Premiul Tinerilor Critici la Festivalul de Film de la Cannes 2010, Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul de Film Fantastic de la Sitges 2010, Premiul Free Spirit şi Premiul Publicului – la Festivalul de Film de la Varşovia 2010 şi Viaţa peştilor/ La vida de los peces, al patrulea lungmetraj din cariera regizorului Matias Bizé, prezent în ediţiile precedente ale TIFF-ului cu hiturile En la cama, Sábado şi Lo bueno de llorar. Filmul a câştigat trofeul categoriei Cel mai Bun Film Latino American la Premiile Goya din 2011.

Costul unui bilet la proiecţiile din cadrul Ursus Open Air este de 5 lei, excepţie făcând biletele pentru Gala de deschidere TIFF 2011 - 15 lei. Biletele pot fi achiziţionate la casele de bilete TIFF, începând cu data de 30 mai.

Pe lângă proiecţiile de film, Piaţa Unirii va fi gazda mai multor activităţi interesante, precum masterclass-uri, lansări de carte şi dvd-uri, conferinţe, devenind kilometrul zero al TIFF 2011.

Una dintre atracţiile festivalului este reprezentată de TIFF Lounge, care în acest an se mută din incinta Muzeului de Artă în cea mai importantă piaţă a oraşului. Întâlnirile tradiţionale de la ora 17:00 dintre cinefili şi invitaţi de marcă ai festivalului, profesionişti din industria cinematografică autohtonă şi internaţională, atât de apreciate în ediţiile precedente, vor continua şi în acest an. În plus, TIFF Lounge va găzdui o serie de conferinţe, paneluri şi lansări pe cât de variate ca tematici şi topicuri de discuţie, pe atât de interesante.

Pentru al doilea an consecutiv, Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va găzdui grădiniţa TIFF HAPPY KIDS. Realizată de TIFF în parteneriat cu grădiniţa Happy Kids din cadrul Şcolii Internaţionale din Cluj, grădiniţa îşi propune să vină în sprijinul părinţilor care se află în imposibilitatea de a-i lăsa pe cei mici în grija unor persoane de încredere, pentru a se putea bucura de proiecţiile şi evenimentele din cadrul TIFF. Grădiniţa este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani şi va fi deschisă pe perioada festivalului, începând cu data de 4 iunie.

Invitaţii de marcă ai celei de-a zecea ediţii a Festivalului se vor putea recrea în Piaţa Unirii într-un cadru special amenajat: VIP Lounge.

De asemenea, va fi pus la dispoziţia publicului un Info Point, unde cei interesaţi pot achiziţiona atât bilete pentru filmele şi evenimentele TIFF, cât şi obiecte de merchandise marca TIFF 2011.