Succes de public la Noaptea Albă a Filmului Românesc | TIFF

Succes de public la Noaptea Albă a Filmului Românesc

23.09.2010 03:00

Prima ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc s-a bucurat de un succes extraordinar la public. În seara zilei de 17 septembrie, în cele nouă locaţii de proiecţie, 7000 de bucureşteni au ales să-şi petreacă noaptea în compania unor producţii de top autohtone.

Filmul hit al Nopţii Albe a fost în mod cert Marţi, după Crăciun (R. Radu Muntean) care a reuşit să strângă la Noul Cinematograf al Regizorului Român nu mai puţin de 800 de spectatori. Din dorinţa de a prinde un loc cât mai bun, majoritatea cinefililor au fost prezenţi la NCRR chiar şi cu două ore înainte de începerea filmului, astfel că la 21:00, spaţiul open air din curtea muzeului era neîncăpător. Publicul a aplaudat frenetic pelicula regizorului Radu Muntean, care poate fi urmărita, începând de vineri, în cinematografele din ţară.

În paralel cu proiecţia open air, în spaţiul interior al NCRR, peste 500 de spectatori s-au bucurat până la ora 2 noaptea de un program special de filme aparţinând unor maeştri ai filmului românesc, o selecţie a unor titluri intrate în patrimoniul de aur al cinematografiei precum Valurile Dunării (R. Liviu Ciulei), Secvenţe (R. Alexandru Tatos), O vară de neuitat (R. Lucian Pintilie) sau Nunta de Piatră (R. Mircea Veroiu, Dan Pita).

Una dintre cele mai spectaculoase locaţii de proiecţie din cadrul Nopţii Albe, Piaţa George Enescu, a oferit celor peste 600 de spectatori prezenţi, în avanpremieră absolută, cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, Mănuşi Roşii. Prezent la proiecţie, alături de actorii Alex Mihăescu (interpretul principal), Andi Vasluianu, Mircea Rusu, Costel Caşcaval, precum şi de o parte a echipei, regizorul s-a declarat încântat de interesul manifestat de public faţă de filmul românesc.

Nici Clubul Fabrica nu a fost ocolit de pasionaţii de filme, cele 8 scurt-metraje din program fiind primite cu ropote de aplauze. La cererea publicului, calupul de peste 4 ore de filme, a  mai fost difuzat încă o dată.

O selecţie de filme documentare reprezentative, premiate în festivaluri internaţionale, a fost prezentată la sala Elvira Popescu a Institutului Francez. Cei mai mulţi spectatori i-au înregistrat Marele Jaf Comunist de Alexandru Solomon şi Decreţeii de Florin Iepan.

Nu în ultimul rând, Cinema Patria, gazda unor proiecţii de top precum Marţi, După Crăciun, Caravana Cinematografică sau Marfa şi Banii, a reusit să înregistreze un număr de 1500 de spectatori. Ultimul film din programul Noptii, Marfa şi banii, regia Cristi Puiu a adunat la aproape 10 ani de la premieră peste 500 de spectatori.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat în cadrul Zilelor Bucureştiului, impreuna cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Arcub.

Cu sprijinul: CIUC Premium

Co-organizatori: Asociatia Culturala Macondo, România Film, Centrul Naţional al Cinematografiei

Parteneri: Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez şi Ambasada Franţei, Club Fabrica, HBO România, Librăriile Humanitas, Cicloteque

Parteneri Media: Cocor Store, ZOOM, Radio 21, Evenimentul Zilei, 24 FUN, Realitatea TV, Voxpublica, Cinefan.ro, Metropotam.ro, Port.ro.