TIFF – Ce e nou la ediţia 9 | TIFF

TIFF – Ce e nou la ediţia 9

16.03.2010 02:00

Au rămas mai puţin de trei luni până la cel mai important şi mai aşteptat eveniment cultural din Cluj Napoca: Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În acest an, în perioada 28 mai - 6 iunie, publicul festivalier va fi răsfăţat cu producţii senzaţionale, evenimente interesante, un număr impresionant de invitaţi de marcă, petreceri incendiare şi multe alte surprize inedite.

Şi pentru că de la o ediţie la alta programul TIFF-ului a fost pe cât de variat, pe atât de satisfăcător pentru publicul îndrăgostit de filme de calitate, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a dezvăluit câteva titluri pentru care ediţia din acest an a TIFF-ului va fi de neratat.

În deschiderea festivalului, care va avea loc, în premieră, în Piaţa Unirii din Cluj Napoca, va fi proiectat cel mai recent film al lui Fatih Akin, Soul Kitchen, o comedie savuroasă premiată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului. Filmul spune povestea unui proprietar de restaurant pe nume Zinos, ale cărui aventuri şi probleme vor încânta spectatorii timp de aproape 100 de minute.

Câştigător a două premii Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat, respectiv pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, şi distins cu alte 65 de trofee, printre care şi Marele Premiu la Festivalul de la Sundance, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire, în regia lui Lee Daniels, este în mod clar, unul dintre cele mai aşteptate filme de la TIFF. O dramă emoţionantă şi tulburătoare despre viaţa lui Claireece Precious Jones, o adolescentă analfabetă, cu numeroase probleme, care încearcă să-şi schimbe radical viaţa după ce toate uşile i-au fost închise.

Un alt highlight al acestei ediţii este şi controversatul Videocracy, în regia lui Erik Gandini, inclus în programul de documentare prezentat de partenerul de tradiţie al festivalului, HBO România. Continuând modelul implementat cu succes anul trecut, prin proiecţia filmului Il Divo, anul acesta Videocracy va fi titlul pe baza căruia o serie de invitaţi ai festivalului, politicieni, profesionişti din industria cinematografică şi publicul clujean, vor dezbate tema Film şi Politică. Documentarul, o producţie suedeză, prezintă într-un mod original şi provocator impactul pe care anumite canale media, dominate de Silviu Berlusconi, l-au exercitat asupra populaţiei italiene în ultimii 30 de ani.

Lista de filme prezente la TIFF 2010 continuă cu titluri hit precum: Submarino, în regia lui Thomas Vinterberg, prezentat în competiţie la Festivalul de la Berlin 2010, drama Hadewijch, a controversatului regizor francez Bruno Dumont, Io sono l'amore, o tragică şi copleşitoare poveste de dragoste regizată de Luca Guadagnino, cu Tilda Swinton în rolul principal, How I Ended this Summer, în regia lui Aleksei Popogrebsky, răsfăţat la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună interpretare masculină, respectiv pentru Contribuţie artistică deosebită, Mother, al coreeanului Joon-ho Bong, prezent la una dintre ediţiile anterioare ale TIFF-ului cu filmul Monstrul (The Host), şi Revolucion, o colecţie de scurtmetraje despre revoluţia mexicană de acum 100 de ani, aşa cum este ea vazută în ziua de azi de zece cineaşti tineri. La această producţie mexicană semnează regia, printre alţii, actorii Gael García Bernal şi Diego Luna, şi regizorii Fernando Eimbcke (Lake Tahoe la TIFF 2008) şi Amat Escalante. Nu în ultimul rând, publicul va putea viziona J'ai tue ma mere, debutul aclamat al unui tânăr regizor de numai 19 ani pe nume Xavier Dolan. Filmul a fost recompensat cu nu mai puţin de 19 trofee, dintre care trei obţinute la Festivalul de la Cannes în 2009.

Cinefilii clujeni se vor putea bucura de toate aceste producţii, şi nu numai, în deja tradiţionalele cinematografe ale festivalului, Republica, Arta şi Victoria. De asemenea, vor mai găzdui proiecţii pentru publicul dornic de filme şi Cinema City, Piaţa Unirii, Echinox, Taverna, Teatrul Naţional, precum şi cel mai recent spaţiu expoziţional din Cluj, Fabrica de Pensule. Proiecţiile în regim Drive-In din parcarea Iulius Mall, populare în ediţiele precedente ale TIFF-ului, vor fi reluate şi în acest an, în perioada 28-30 mai.

TIFF continuă Programul de Educaţie Media şi Cinematografică lansat în cadrul TIFF 2009. Astfel, organizatorii duc mai departe dorinţa de a apropia de cinema tânăra şi foarte tânăra generaţie de spectatori. O serie de filme targetate pe categorii de vârstă, selecţionate de profesionişti în domeniu, vor fi proiectate în cadrul acestui program. Pe baza acestor filme se vor lansa discuţii si teme de dezbateri ample între elevi şi profesori. Atât cadrelor didactice, cât şi tinerilor spectatori li se vor pune la dispoziţie materiale de lucru, fişe ale fiecărui film prezentat, cu detalii despre subiectul producţiei respective şi tematica abordată.

În acest an, TIFF organizează o Conferinţă despre Fondurile Regionale existente în Europa. Această dezbatere îşi propune să constituie un punct de plecare pentru crearea primului fond regional de finanţare de film din România. Conceput pe baza unor modele deja cunoscute precum Balkan Film Fund, City of Belgrade Film Fund, Viena Film Fund, Flanders Audiovisual Fund, acest fond regional ar avea ca scop sprijinirea şi subventionarea culturii, a slujbelor sau companiilor care fac parte din industria de film locală.

Acestea sunt numai câteva dintre evenimentele şi proiectele pe care TIFF le va demara în cursul celei de-a noua ediţii, desfăşurată în perioada 28 mai - 6 iunie.