TIFF 2010 - Primele noutăti! | TIFF

TIFF 2010 - Primele noutăti!

16.02.2010 02:00

În perioada 28 mai - 6 iunie 2010, la Cluj Napoca, va avea loc cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). O ediţie care se preconizează mai spectaculoasă ca oricare din cele precedente, incluzând un număr impresionant de filme, invitaţi, locaţii, petreceri si evenimente speciale.

TIFF 2010 readuce în atenţia publicului cinefil nume importante ale cinematografiei internaţionale care au marcat istoria festivalului de-a lungul celor 8 ediţii.

Câştigător al Trofeului Transilvania în 2003 cu filmul Noi Albinosul / Noi Albinoi, regizorul Dagur Kari revine la TIFF cu cel mai recent proiect al său, The Good Heart (Danemarca-Islanda-SUA-Franţa-Germania, 2009). Pablo Stoll, co-regizorul peliculei Whisky, distinse cu Trofeul Transilvania în 2005, va fi şi el prezent în acest an la Cluj cu Hiroshima, o coproducţie Uruguay-Columbia-Argentina-Spania, premiată cu Menţiune Specială pentru cel mai bun film iberico-american la Festivalul Mar del Plata 2009.

Lista filmelor hit prezente în acest an la cea de-a noua ediţie TIFF include şi titlurile: Visage, în regia lui Tsai Min-Liang (Franţa-Taiwan-Belgia-Danemarca), selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes în 2009, House of Branching Love, al finlandezului Mika Kaurismaki, The Girl on the Train / La fille de RER (Franţa, 2009) al regizorului André Téchiné şi, nu în ultimul rând, Brotherhood, o producţie daneză semnată de Nicolo Donato, câştigătoare a premiului pentru Cel mai bun film şi al Golden Award în cadrul Festivalului de Film de la Roma, distinsă, de asemenea, şi cu Premiul Juriului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film Black Nights de la Tallinn în 2009.

Anul acesta, Israel şi Chile vor fi prezente în secţiunea Focus cu cele mai bune producţii din cinematografia lor recentă. Două dintre aceste exemple sunt Lebanon, o coproducţie Germania-Israel-Franţa-Liban, în regia lui Samuel Maoz, câştigătoare a Leului de Aur la Veneţia în 2009, şi Navidad (Chile-Franţa, 2009), un film în regia lui Sebastian Lelio, câştigător al Trofeului Transilvania pentru filmul La Sagrada Familia în 2007 şi membru al juriului TIFF în 2008.

TIFF 2010 va include şi o restrospectivă specială dedicată prestigioasei universităţi de film şi televiziune Sam Spiegel din Ierusalim, care celebrează 20 de ani de activitate.

 

Proiecţii Open-Air în Piaţa Unirii din Cluj

Anul acesta, Piaţa Unirii din Cluj Napoca va găzdui cel mai mare şi mai spectaculos cinematograf Open Air din cadrul TIFF. Spectatorii se vor putea delecta cu proiecţii de film sub clar de lună în centrul oraşului. În paralel, TIFF va continua seria proiecţiilor de la deja cunoscutul cinematograf în aer liber, Echinox, din cadrul Universităţii Babes-Bolyai.