Vineri, prima proiecţie la Mănăştur Open Air | TIFF

Vineri, prima proiecţie la Mănăştur Open Air

02.06.2011 03:00

În perioada 3-12 iunie, organizatorii TIFF îşi propun să facă festivalul cât mai prezent în Cluj-Napoca, prin extinderea lui şi într-unul din cartierele clujene.

Publicul vizat este reprezentat în acest an de locuitorii Cartierului Mănăştur. Ei vor avea ocazia ca în fiecare seară a festivalului, de la ora 22:00, să urmăreasca proiecţii în aer liber desfăşurate în zona terenurilor de sport de la Complexul Nora. La proiecţiile de la Mănăştur Open Air accesul publicului este gratuit.

Din programul proiecţiilor Open Air din cartierul Mănăştur fac parte titluri hit precum Drumul de întoarcere / The Way Back (r. Peter Weir) povestea a şapte curajoşi prizonieri de naţionalităţi diferite care descoperă adevăratul sens al prieteniei, film ce îl aduce pe Dragoş Bucur în atenţia publicului clujean, într-unul din cele mai spectaculoase roluri ale carierei sale, Regele de pe Insula Diavolului/ Kongen av Bastøy (r. Marius Holst), o producţie norvegiană, titlu-cheie în secţiunea Tinereţe Irosită a TIFF 2011, Muntele roşu/ Tilva Roš (r. Nikola Ležaić), distins cu Trofeul Inima oraşului Sarajevo pentru Cel mai bun film şi Trofeul Inima oraşului Sarajevo pentru Cel mai bun actor (Marko Todorović) la Festivalul de Film de la Sarajevo 2010, Nokas (r. Erik Skjoldbjærg), un film despre cel mai mare jaf de bancă din istoria Norvegiei, producţia belgiană Dosarul K./ Dossier K (r. Jan Verheyen), Misiunea londoneză/ Mission: London (r. Dimitar Mitovski) – succesul de box office al anului, în Bulgaria, Seniorii/ Oldboys (r. Nikolaj Steen) un succes de public la Festivalurile de film de la Karlovy Vary şi Hamburg, unde a obţinut Premiul publicului.

Un alt film de neratat proiectat la Mănăştur Open Air este Czukor Show (r. Tamás Dömötör), o comedie de senzaţie despre un bărbat de la ţară care este invitat într-un show de televiziune la cererea surorii sale, pe care n-a mai văzut-o de şase ani. Ea a decis să-şi aducă familia în faţa camerelor de luat vederi. Emoţiile îi copleşesc pe protagonişti şi două tragedii se dezvăluie în acelaşi timp: un triunghi amoros, dar şi mai marea dramă a exploatării problemelor personale de către media.

Locuitorii din Mănăştur vor avea ocazia să vizioneze şi debutul în lung metraj al regizorului Marian Crişan – Morgen, filmul care a cucerit juriile şi spectatorii Festivalurilor de Film de la Locarno şi Salonic. Nici 127 de ore/ 127 Hours, al cunoscutului regizor Danny Boyle, autorul unor filme de succes precum Trainspotting, Sunshine şi Slumdog Millionaire nu trebuie ratat la Mănăştur Open Air. Filmul spune povestea adevărată a alpinistului Aron Ralston, care s-a salvat după ce un bolovan s-a prăbuşit peste braţul său şi l-a imobilizat într-un canion izolat din Utah.