Zilele Filmului Românesc – mai bogate ca niciodată | TIFF

Zilele Filmului Românesc – mai bogate ca niciodată

06.05.2010 03:00

La TIFF 2010, Zilele Filmului Românesc sunt mai bogate în filme ca niciodată. Un număr record de 18 lungmetraje şi 19 scurt metraje au fost selecţionate la ediţia din acest an a festivalului, majoritatea dintre acestea fiind proiectate la Cluj în premieră absolută.

ZFR debutează în forţă joi, 3 iunie, cu un film selecţionat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes: Aurora, in regia lui Cristi Puiu. O dramă impresionantă care gravitează în jurul lui Viorel, un bărbat de 42 de ani, divorţat, fără serviciu, care decide într-o zi să pună capăt nesiguranţei care a pus stăpânire pe viaţa lui. Personajul principal este interpretat chiar de regizorul filmului, Cristi Puiu, care revine la TIFF după participarea în Competiţia festivalului din 2005 cu Moartea Domnului Lăzarescu, film recompensat cu Premiul de Regie şi Premiul de Interpretare la TIFF 2005.

Marţi, după Crăciun, de Radu Muntean, este un alt titlu hit al secţiunii ZFR. Un alt film autohton care ajunge la TIFF direct de la Cannes, unde este prezentat în premieră mondială, în cadrul aceleiaşi secţiuni Un Certain Regard.

Avându-l ca protagonist pe Mimi Brănescu, Marţi, după Crăciun spune povestea lui Paul, un bărbat aflat în dificila situaţie de a alege între soţie şi amantă. Din distribuţia acestei pelicule mai fac parte actorii Maria Popistaşu, Mirela Oprişor, Dragoş Bucur şi Victor Rebengiuc.

Lista de lung-metraje a secţiunii ZFR continuă cu titlurile: Medalia de onoare (R. Peter Călin Netzer) şi Felicia, înainte de toate (R. Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf), ambele aflate în competiţia TIFF 2010, Portretul luptătorului la tinereţe, debutul în lung metraj al lui Constantin Popescu, prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010, Mănuşile roşii (R. Radu Gabrea), bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Eginald Schlattner, povestea unui deţinut politic sas supus la o anchetă prin mijloace de tortură fizică şi psihică şi Caravana Cinematografică (R. Titus Muntean), o comedie neagră plasată în România anilor '60, cu Dorian Boguţă în rolul principal.

O serie de documentare spectaculoase vor completa lista filmelor din ZFR: Dacia, dragostea mea (R. Ştefan Constantinescu, Julio Soto), Kapitalism, reţeta noastră secretă (R. Alexandru Solomon), Lumea vazută de Ion B (R. Alexander Nanău), The Shukar Collective Project (R. Matei Alexandru Mocanu) sau Circul vesel (R. Claudiu Mitcu).

În cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului, Zilele Filmului Românesc cuprind o selecţie impresionantă de scurt metraje originale, apreciate la festivaluri internaţionale de prestigiu sau în premeiră absolută în România.

TIFF aduce la Cluj cele mai recente filme ale lui Adrian Sitaru: Colivia, premiat în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin precum şi Lord, un alt scurt metraj mult asteptat de public.

Adina Pintilie îşi va prezenta Oxigen, un film inspirat dintr-o poveste reală, selecţionat în competiţia de scurtmetraje Tiger Awards de la Rotterdam, iar regizoarea Iulia Rugină vine la TIFF cu mediu metrajul Captivi de Crăciun, o poveste captivantă despre patru oameni nevoiţi să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie în aşteptarea unui tren înzăpezit la mulţi kilometri distanţă.

De asemenea, pentru a doua oară în istoria TIFF, în competiţia ZFR se va afla un scurt metraj realizat de două foste participante ale atelierului de film, marca TIFF, Let’s Go Digital: Aniversarea, regizat de Luiza Pârvu şi montat de Letiţia Ştefănescu.

Succesul celor două tinere constituie o recunoaştere a eforturilor organizatorilor LGD de a forma o generaţie talentată de cineaşti şi vine într-un moment important pentru workshop: aniversarea a cinci ani de la prima ediţie Let’s Go Digital!.

Producţiile autohtone de lung metraj  vor concura pentru câştigarea Premiulului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj oferit de Institutul Cultural Român şi Premiul de Debut oferit de Ursus, iar miza pentru scurt metraje este Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurt metraj, oferit de Mediafax.

Secţiunea Zilele Filmului Românesc este prezentată de Mediafax şi co-organizată de Institutul Cultural Român.