Regulament | TIFF

Regulament

 

Important: deadline-ul pentru depunerea aplicațiilor se prelungește până pe 30 aprilie!

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania organizează, în perioada 5 – 10 iunie, cea de-a patra ediție a Transilvania Pitch Stop (TPS). Începând de anul acesta, Transilvania Pitch Stop (TPS), programul care susține primii pași către finanțarea celor mai promițătoare proiecte de film, dedicat, până de curând, doar cineaștilor din România și Republica Moldova, se extinde la nivel internațional. 

Astfel, TPS își propune să descopere și să susțină o selecție puternică de proiecte din România și țările vecine, precum: Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia, să încurajeze cooperarea transfrontalieră atât între țările din zona Mării Negre, cât și la nivel european. Programul va avea astfel două componente:

- tradiționalul workshop de dezvoltare de proiect, dedicat exclusiv regizorilor români și basarabeni aflați la primul sau al doilea lungmetraj

- o platformă internațională de co-producții. Aproximativ 10-12 proiecte în dezvoltare, ale unor cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia, vor fi prezentate profesioniștilor din industrie (producători, distribuitori, agenți de vânzări, reprezentanți ai fondurilor de film etc.) în cadrul platformei de co-producții TPS.

Un juriu format din experți internaționali și un reprezentant al Eurimages va acorda următoarele premii:

Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro

Servicii de post-producție oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 30.000 de euro

Premiul oferit de Centrul Național al Cinematografiei și Dacin Sara, în valoare de 5.000 de euro

Pentru proiectele participante la workshopul TPS se vor acorda două premii: CoCo Award – constând în includerea proiectului în cadrul Connecting Cottbus East West Co-production Market, ce va avea loc în luna noiembrie, și Villa Kult Cultural Residency Award, o rezidență dedicată de cinci zile în Berlin pentru dezvoltarea proiectului. 

***

Ce fel de proiecte sunt potrivite pentru a participa la workshop-ul de dezvoltare de proiecte TPS?

Proiecte de lungmetraj ficțiune aflate în faza de dezvoltare, cu regizori români sau din Republica Moldova aflați la primul sau al doilea film.

Este necesară prezența unui producător atașat proiectului.

Se va acorda o atenție specială proiectelor de calitate cu un potențial ridicat în a fi realizate, cu accent pe cele cu buget redus și independente.

Cum funcționează workshop-ul de dezvoltare de proiecte TPS?

O comisie de selecție va fi nominalizată pentru a alege până la 5 proiecte.

Pentru proiectele selecționate, regizorul și producătorul sunt invitați să participe la atelierele special concepute pe durata celor 4 zile de lucru în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Prezența la toate atelierele și evenimentele dedicate TPS este obligatorie și se consideră confirmată din momentul acceptării selecției de către participant.

Se vor forma grupuri de lucru - echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe modalitatea de prezentare a proiectului în cadrul evenimentului public, pitch-ul, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați. De asemenea, se va pune un accent deosebit pe interacțiunea dintre grupuri și familiarizarea cu fiecare proiect în parte, încurajându-se schimbul de opinii, pentru o experiență cât mai concentrată și diversă din punct de vedere creativ a participanților.

Toate echipele vor avea șansa de a-și prezenta public proiectul în fața unor potențiali parteneri internaționali.

Toate proiectele selecționate vor fi incluse într-un catalog de prezentare ce va fi pus la dispoziția invitaților.

Toate proiectele selecționate au obligația includerii în genericul final al filmului, la momentul realizării, a sintagmei „dezvoltat cu sprijinul Transilvania Pitch Stop” și a logo-ului oficial.

Producțiile selecționate în programul TPS vor avea premiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Cui se adresează platforma de co-producții TPS?

Programul este deschis proiectelor de lungmetraj ficțiune aparținând regizorilor aflați la primul sau al doilea film, provenind din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia.

*Cineaștii din România și Republica Moldova pot depune proiecte atât pentru workshop-ul de dezvoltare, cât și direct pentru platforma de co-producții TPS. 

Proiectul poate fi în diferite stadii de dezvoltare, dar o primă variantă de scenariu trebuie prezentată în timpul evenimentului de industriei din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, pe 9 iunie.

Proiectul trebuie să aibă cel puțin 15% din buget asigurat.

Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să fie concepute, încă de la bun început, ca o co-producție europeană, nu doar din punct de vedere pur financiare, între cel puțin două state membre ale Fondului Eurimages (în mod ideal, dar nu este obligatoriu, între statele din țările menționate eligibile).

Cum funcționează platforma europeană de co-producții?

Cele aproximativ 10 - 12 proiecte participante vor fi selectate de o comisie internațională desemnată de organizatori. Două dintre acestea vor fi selectate dintre proiectele participante la workshop-ul de dezvoltare TPS.

Regizorul și producătorul proiectelor selectate vor fi invitați la Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, pentru prezentarea și susținerea proiectelor, între 9-10 iunie. Festivalul oferă 3 nopți de cazare și o subvenție de până la 250 de euro per persoană pentru cheltuielile de deplasare, pentru maximum doi reprezentanți per proiect.

Prezența la prezentările publice, la întâlnirile unu-la-unu și la discuții este obligatorie.

Toate proiectele selecționate vor fi incluse într-un catalog de prezentare ce va fi pus la dispoziția invitaților.

Toate proiectele câștigătoare trebuie să menționeze în creditele finale: „prezentat în cadrul programului Transilvania Pitch Stop“, împreună cu logo-ul oficial. Logo-ul va fi trimis la cerere.

Înscrie un proiect

Data limită pentru înscrierea proiectelor: 27 aprilie 2017.

Selecția proiectelor va fi anunțată pe 8 mai, 2017.

Întreg procesul de aplicare are loc online, nu sunt necesare materiale printate sau trimise prin poștă.

Limba oficială a programului este engleza. Toate materialele necesare procesului de înregistrare trebuie prezentate în limba engleză.

Pentru a înscrie proiectul la TPS, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu urmând link-ul: https://vp.eventival.eu/tiff/2017.

Aplicația va conține:

1. Formular de înregistrare

- titlu proiect (română și engleză)

- date contact regizor și producător

- logline

- sinopsis (max 1 pagină)

- treatment (maxim 12 pagini)

- notă regizorală

- biografia și filmografia regizorului

- biografia și filmografia producătorului

- nota producătorului

- link către opera relevantă din filmografia regizorului (vimeo link cu parolă sau similar)

Toți cei care aplică pentru platforma internațională de co-producții trebuie să trimită via email următoarele materiale:

- schiță de buget

- plan de finanțare, dovada unei finanțări deja asigurate

- plan de producție

Pentru informații suplimentare: [email protected]